Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gran Torino

Gran Torino
Regi: Clint Eastwood
Med: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her med flera
Filmstaden, Gävle

Clint Eastwood spelar grinig gammal gubbe som fnyser åt den unga respektlösa generationen.

Han vill bli tilltalad som Mr Kowalski men vägrar själv lära sig uttala namnet på sina grannar i kvarteret. De är ju bara ”gulingar”. Såna han dödade i Koreakriget en gång.

Men just benämningar – vad man kallar sig och vad man kallar andra – är ett återkommande tema i den här filmen. Den handlar nämligen om respekt.

Walt Kowalski är en före detta bilfabriksarbetare, krigsveteran och nybliven änkling som stålnackat föraktar allt och alla utom sin blänkande Ford Gran Torino årsmodell 1972. Inte ens barn och barnbarn står ut med hans rasistiska grymtanden.

När ett ungdomsgäng trakasserar grannarna tar Walt fram geväret. Men bara därför att några slynglar råkar trampa på hans gräsmatta.

Bråket blir dock början till en bufflig gemenskap med den asiatiska familjen i huset bredvid. Och kanske till en omvärdering av Walts människosyn och hans bild av hur rättvisa ska skipas.

Clint Eastwoods gamla machofigur Dirty Harry skulle förmodligen sett ut som Walt Kowalski som pensionär. ”Gran Torino” är filmen där den där hämnande mannen/myten slutligen begravs. Men fantastiskt nog, med värdighet. Och bara regissören Clint Eastwood själv skulle förstås komma undan med något sånt.

Det är en helt och hållet elegant berättad liten historia från dagens USA. Varm är kanske för mycket sagt, men den ironiska glimten i Clintans ögonvrå är vassare än någonsin. Fatta att han blir snart 80!