Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gran Turismo PSP – en light-version av succéspelet

/
  • STRIPPAT GRAN TURISMO. Det har tagit fyra år att utveckla, men nu är Gran Turismo Psp här. Spelet bjuder på en bra körupplevelse, men jämfört med originalet är det närmast en light-version av Polyphonys virtuella biljätte.Foto:

Världen har väntat på ett bärbart ”Gran Turismo” sedan 2004. Nu, fem år efter att det offentliggjorts, släpps ”Gran Turismo PSP”. Vi har testkört några av de 800 bilmodellerna som ska finnas i spelet.

Annons

Det är bra – men vi har invändningar. Det första ”Gran Turismo”-spelet har kallats det bästa bilspelet någonsin och tog världen med storm när det släpptes till Playstation One 1997.
Spelet förenade spelglädje med realism på ett sätt ingen gjort tidigare. Det senaste riktiga spelet i serien är ”Gran Turismo 4” som släpptes till Playstation 2 2005.
Året dessförinnan släppte Sony nyheten om en bärbar version av GT. Sedan dess har inget hänt.
Branschanalytiker har betraktat projektet som mer eller mindre nedlagt. Och nu, plötsligt, finns ”Gran Turismo PSP” i handeln.
Det är ett på många sätt imponerande spel, med över 800 realistiskt återskapade bilmodeller (med individuella köregenskaper) och närmare 70 racingbanor. Körkänslan är riktigt bra, även om farten är (förvånansvärt) låg.
Kontrollen fungerar utmärkt, grafiken är också klart godkänd. Spelet flyter så mjukt som man har rätt att kräva, även om förarna ibland verkar blinda för hur det ser ut vid sidan av den idealiska körlinjen.
Invändningarna handlar framför allt om det som inte finns: det karaktäristiska karriärläget och stöd för onlineracing.
Man skulle kunna säga att det är spelet i sig som är karriärläget. Du kör lopp i Single race och får betalt efter hur bra det går i de olika loppen. För pengarna kan du köpa nya bilar i bilbutiksläget där utbudet varierar från dag till dag. Motståndet i loppen anpassas efter den bil du valt.
Onlineläge saknas helt, men det finns en multiplayer-funktion där du kan tävla mot andra PSP-användare som har spelet.
”Gran Turismo” är helt enkelt strippat, skräddarsytt, för det bärbara formatet. Det fungerar utmärkt som ett snabb-”Gran Turismo” men det gör att många GT-fans lär bli besvikna, trots att det erbjuder bärbar körupplevelse av hög klass.

Mer läsning

Annons