Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar till flygfältet oroas över motorljud

Grannarna till den planerade dragracingbanan i Tierp är splittrade.

Flera menar att bullret inte blir någonting mot då flygfältet var militärt.

Men Magnus Eriksson tror att investerarna mörkar sina planer.

Han bor närmast den planerade dragracingbanan, bara ett 50-tal meter därifrån. Under måndagskvällen informationsmöte om byggplanerna ville han veta om det blir andra motorevenmang förutom en–två internationella dragracingstävlingar om året.

– Jag tycker inte jag får svar på mina frågor. I början av mötet pratade de om motorcross och traktorpulling och allt möjligt. Jag tror att det här är steg ett i en utvecklingsfas där de vill få med oss närboende för att sedan utöka, säger Magnus Eriksson.

Glömt bort

Roland Åkersson, Hals, och Jonas Gohlin, Stönnansbo, tror att människor glömt bort hur det var då militären drev flygfältet.

– Det var plan som varenda tisdagsnatt flög upp och ned, säger Roland Åkesson.

Claudia och Per Eriksson, som också bor alldeles intill dragracingbanan, menar att det är viktigast med en ordentlig bullervall.

– Annars tycker jag att det är kul att det händer någonting i Tierp, säger Claudia Eriksson.

På mötet lovade Leif Andréasson, dragracingförare och en av hjärnorna bakom en bana i Tierp, att närboende ska få de finaste platserna under tävlingarna.

– Det är bara perfekt med en bana. Det skapar arbetstillfällen, säger Håkan Persson, Bäcklösen.

Hustru Carina instämmer. Med sitt hästintresse ser hon även fram emot hästtävlingar på området.

En till två stora tävlingar

Ett 70-tal personer hade bänkat sig i kommunhuset. Företrädarna för bolaget Tierps Arena AB visade ritningar och berättade om planerna. Det kan bli en till två dragracingtävlingar på Europanivå per år. Bolaget har redan ansökt om en tävling 11–13 juni 2011. Dessutom planeras mindre tävlingar. I ansökan räknar de med nio ”bullertillfällen” per år.

– Vår ambition är att jobba ihop med lokala företag och föreningar. Utan hjälp av föreningar som får ersättning är det inte möjligt att genomföra en stor internationell tävling, säger Leif Andréasson.

Ingen streetracing

Han klargjorde att bolaget inte tänker tillåta någon streetracing på flygfältet. Fältet ska troligen bevakas av ett vaktbolag. Yrkesakademien pratade om sin det av verksamheten på fältet. De ska bygga en halkbana och vill starta en friskola med inriktning på motor.