Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannarna sluter upp bakom motorarenan

De närboende backar upp storsatsningen på en motorsportsarena utanför Tierp.

Att döma av tisdagens samrådsmöte är uppslutningen bakom planerna total.

– Vi känner oss lugnade, sade Ursula Jekell och Hasse Braskered, som bor i närheten, efter mötet.

Grannarna hade kallats till samrådsmöte i kommunhuset om detaljplanen för den planerade motoranläggningen vid flygfältet utanför Tierp.

Bullret har på förhand varit den hetaste frågan, och närboende har tidigare uttryckt oro för ljudet som kommer att uppstå vid motortävlingarna.

Få frågor om ljudnivåer

Men om det finns någon som oroar sig för planerna så närvarade de i alla fall inte under samrådsmötet. Ett fåtal frågor ställdes om ljudnivåerna. I stället var det främst arenans supportrar som gjorde sina röster hörda bland de runt fyrtio personerna i lokalen.

– Bor man vid ett flygfält så gör man det inte för att ha lugnt och skönt, sade en åhörare.

Konsulten Göran Reierstam från Aros arkitekter, som tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning på uppdrag av kommunen, talade varmt om valet av plats. Skälet är den glesa bebyggelsen i närheten.

– Det är en sällsynt väl vald plats, sade han.

Det värsta bullret kommer från klassen ”top fuel” inom dragracing. Något det på sin höjd ska ske tävlingar inom ett par gånger om året. Det övriga ljudet från annan motorsport och halkbana kommer enligt Reierstam bullervallarna till stor del att tysta.

– Det är under korta frekvenser som riktvärdena överskrids. Då är det jämförbart med en överflygning vid en flyguppvisning.

Tar hand om oljespill

Åhörarna fick också veta att en modern motoranläggning kan ta hand om oljespill och kemikalier på ett bra sätt.

När det gäller luftpåverkan av utsläpp från anläggningen avfärdades den rapport som företaget Ramböll gjort på uppdrag av Tierp Arena som ett hafsverk. I den pekas arenan ut som en värre miljöbov än E 4 som går genom kommunen.

– Det är felaktiga uppgifter. Påverkan blir som om 18 fler fordon per dag skulle åka på motorvägen.

Nu ska förslaget till detaljplan för området ställas ut och eventuella synpunkter behandlas. Därefter är politikerna i Tierps kommun redo att ta ett beslut om de antar planen eller inte.