Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granskningen som ledde till vd:ns avgång – Arbetarbladets reportrar: "Så gjorde vi"

 
Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB
Visa alla artiklar

Arbetarbladets avslöjande om SKFAB ledde till att vd:n fick sparken.
Bakom ligger flera månaders hårt arbete och grävande i tusentals dokument.

Linnea Brundell och Joanna Wågström är reportrarna bakom Arbetarbladets stora avslöjande om skandalerna inom det kommunala försäkringsbolaget SKFAB.

De senaste veckorna har de bland annat berättat att vd:n och en kundansvarig i bolaget druckit alkohol och haft vidlyftig representation på skattebetalarnas bekostnad.

När detta blev känt arbetsbefriades först vd:n Björn Ryd av styrelsen.

Arbetarbladets reporterduo har också visat att SKFAB, och två andra försäkringsbolag som Gävle kommun är ägare till, har köpt tjänster av den nu tillförordnade vd:n Karl-Ove Andersson för över tio miljoner kronor. Utan upphandling.

Dessutom har Karl-Ove Anderssons bolag bjudit styrelsen och ledningen för SKFAB på whisykprovning på Mackmyra i Gävle, något som skulle kunna ses som en muta.

Linnea Brundell och Joanna Wågström började sitt grävande i det kommunala försäkringsbolagets papper för flera månader sedan.

– Vi fick indikationer på att det kunde förekomma vidlyftig representation i företaget och begärde ut deras kvitton och fakturor för en rad olika konton från 2012 fram till sommaren 2016, berättar Joanna Wågström.

Det här skedde i augusti. I oktober kom ett mejl om att papperen fanns att hämta på SKFAB:s kontor på Drottninggatan i Gävle.

Det krävdes en kärra för att få den fullpackade flyttkartongen till redaktionen.

Sedan började själva arbetet med att sortera och strukturera upp materialet.

– Det gick väldigt fort att se att det fanns något här, säger Joanna Wågström.

– Underlaget var mycket stort och överraskande många av kvittona innehöll alkohol, säger Linnea Brundell.

Reporterduon arbetade systematiskt. De gick igenom kvitto för kvitto och förde in alla uppgifter i ett exceldokument, något som tog flera veckor.

– Där började mängderna alkohol att framträda väldigt tydligt, säger Linnea Brundell.

I januari hade de bilden klar för sig. SKFAB hade lagt flera hundratusen kronor av skatebetalarnas pengar på mat och alkohol. Till exempel hade vd:n Björn Ryd bjudit sin fru på champagne.

Linnea Brundell och Joanna Wågström intervjuade både Björn Ryd och styrelseordförande Åsa Wiklund Lång (S) och ställde dem till svars.

Två dagar senare var Björn Ryd bortplockad från företagets hemsida, i stället låg en bild på den tillförordnade vd:n Karl-Ove Andersson där.

– Vår första tanke var att han hade fått gå, säger Linnea Brundell.

Så var det dock inte. Inte i det skedet. Björn Ryd var endast arbetsbefriad – något kommunen gick ut ut berättade i ett pressmeddelande en söndag eftermiddag.

– Det är uppenbart att de ville föregå våra publiceringar, som de visste skulle komma, säger Joanna Wågström.

Men om kommunen på det här sättet trodde sig få kontroll över situationen så trodde de fel.

Det här blev i stället startskottet för en lång rad avslöjande publiceringar.

Samtidigt som de skrev artiklar fortsatte duon att gräva vidare i papperen – och hittade saker som inte bara hade med alkohol och representation att göra.

Nu framträdde också bilden av ett företag där de ledande personerna under många år haft affärer ihop och gynnat varandra.

– Ju mer vi tittade på det här bolaget desto mer tveksamheter hittade vi, säger Joanna Wågström.

– Det finns fortfarande mycket som vi inte publicerat, fyller Linnea Brundell i.

Arbetarbladets granskning ledde till att SKFAB:s styrelse tillsatte en extern utredning av bolaget och dess två systerbolag.

På måndagen hölls en presskonferens där det berättades att vd:n Björn Ryd fått sparken.

Samtidigt meddelade styrelseordförande Åsa Wiklund Lång att hon är beredd att ställa sin plats till förfogande om inte styrelsen har förtroende för henne.

Sedan tidigare har två politiker i Sundsvall, en kommun som också är delägare i SKFAB, polisanmält delar av styrelsen, Björn Ryd och den tillförordnade vd:n Karl–Ove Andersson.

–Utan en tidning som satsar på grävande journalistik hade inte det här kunnat avslöjas , säger Linnea Brundell.

– Det här visar så tydligt behovet av journalister som jobbar lokalt och som granskar – i det här fallet ett kommunalt bolag. Det våra reportrar gör har betydelse, det våra reportrar gör leder till förändring. Utan Arbetarbladets granskning hade det vidlyftiga representerandet sannolikt fortsatt, säger Helena Nyman, chefredaktör för Arbetarbladet.

– Jag är väldigt stolt över att vi har duktiga medarbetare som outtröttligt gått igenom kvitto efter kvitto, sett ett osunt och även regelvidrigt mönster och ställt inblandade till svars. Det känns också väldigt bra att vi som lokaltidning satsar på den här typen av större granskningar. Det är vi som står för den unika lokala journalistiken, fortsätter hon.

Här kan du läsa Arbetarbladets alla artiklar om alkoholskandalen i de kommunala försäkringsbolagen.