Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granta får glöd av shoppingskolan

Första numret av den svenska editionen av litteraturtidskriften Granta hade ”gränser” som tema. Ett fluffigt, intetsägande tema som kan betyda allt och ingenting, som det brukar vara när tidskrifter ska samla texter som spretar åt olika håll under samma paraply. Andra numret har ”arv” som tema.

Arv kan tolkas lika konturlöst som gränser, men nog lyser den röda tråden starkare denna gång. I synnerhet de texter som tar upp arv i meningen arv som den klass man föds in i. Majgull Axelsson är inte främmande för den tematiken och skriver en bra text i ämnet, men det är Martin Gelins reportage från New York om hur skolan har blivit en vara bland andra att shoppa som glöder mest. Han skriver om amerikanska privatskolor och gallerian Fulton Mall, där fejkade versioner av lyxartiklar nu har kompletterats med piratkopior av skolförberedande test. Avslutningsropet i hans reportage från en försäljare vid Fulton Mall ekar ända bort till Sverige: ”CD’s! DVD’s! Gucci! Louis Vuitton! Education for your kids!”

Det fina med Granta, som också kan ses som ett problem, är hur otroligt bred den är. Litterära genrer blandas hejvilt från författare verksamma i världens alla hörn. När jag uttråkad lägger den ifrån mig, efter att ha läst Elisabeth Hjorths bidrag, fingrar jag snart på de mjuka pärmarna igen, ty vad som helst kan vänta i nästa text. Eftersmaken av en besvikelse varar inte länge.

En av de texter som jag väntar längst med att läsa, med anledningen att jag först väljer ut de skribenter som jag är bekant med, är Ester Roxbergs ”Minnen av hemlighet”. Hon har tagit sig an det arv som finns inom familjen. Hur hanterar man att ens far plötsligt vill vara kvinna?

Jag läser och tänker på den gång som jag för en artikel åt lunch på Tennstopet med ett dussin män i kvinnokläder, som besökte Gävle på årsmöte för transvestitföreningen FPE-S. Kanske kunde Ester Roxbergs far ha varit en av männen runt bordet.

Texten är ett utdrag ur Roxbergs kommande bok ”Min pappa Ann-Christine”, som att döma av snutten i Granta ser ut att kunna bli en av nästa års mest uppmärksammade böcker.

Så kan Granta också fungera – som en första glimt av kommande skribentstjärnor.

Kristian Ekenberg