Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granudden byggs ut med hjälp av EU-pengar

Gävle Hamn AB får

37 miljoner kronor från EU

till utbyggnad på Granudden.


Med start i vår byggs

magasin, jänvägsspår, kaj och hamnplan i området.

Annons

Pengarna från Europeiska Regionala utvecklingsfonden har fördelats genom Nutek (Verket för näringslivsutveckling). Utbyggnaden har konkurrerat med andra projekt i regionen Gävle-Dalarna-Värmland.

– Det visar att vi har en regional funktion och inte bara spelar roll för Gävle. Men det är också en fråga om utveckling av Gävle där det här ökar konkurrenskraften för vårt näringsliv, säger Fredrik Svanbom, vd för Gävle Hamn AB.

Den första etappen av hamnutbyggnaden går på 78 miljoner kronor och omfattar nämnda åtgärder. Resten av pengarna skjuter företaget till. Arbetena görs under 2009 och 2010. Bygget ska lägga grunden till en utökad transportkapacitet i hamnen med 40 procent till 2014.

Andra mål är att minska transporten av gods i central Gävle och att erbjuda ett miljövänligare transportalternativ för tung industri i södra Norrland och Mellansverige.

– Vi har också utvecklingsplaner för Fredriksskans men där måste vi först fördjupa och bredda inseglingsrännan, svarar Fredrik Svanbom

– Det är jobb i två olika perspektiv. Först är det bygget av kajer och magasin som kanske ger 20 årsarbeten 2009 och 2010. Sedan är det jättesvårt att säga hur många nya jobb det blir, men det är klart att det blir mer arbetstillfällen vid en utökning.

Hamnbolaget har också tänkt på de 40 anställda vad gäller vidareutbildning. EFS-rådet ska genomföra en kompetensanalys av personalen vilket kan leda till en ansökan om ett utbildningsprojekt.

I hamnen jobbar annars cirka 700 personer inom olika företag.