Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräsrotskongressen

Partikongresser är välregisserade föreställningar. De är viktiga för att visa upp partiet för väljarna, via medier.

I enstaka frågor kan kongressen tillåtas vinna över partiledningens förslag. Men mer än så blir det sällan i de flesta partier.

Miljöpartiet är det av partierna som i högst grad har kongresser som kan gå emot partiledningen. Så skedde i helgen på flera viktiga punkter.

Ombuden var mer kritiska mot vinster i välfärden än partiledningen. Ombuden var även mer positiva till förkortad arbetstid. Detta på kort sikt till 35-timmarsvecka, och på längre sikt med vision om arbetsfri ersättning som det går att leva på oavsett tidigare inkomst.

Ombuden hade också en annan syn än partiledningen gällande delar av ekonomiska politiken. Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, som regeringen infört och som MP-ledningen velat acceptera, vill ombuden slopa.

Partiledningen har fått mer stryk, av gräsrotsmedlemmar, än vad som brukar ske i andra partier. Den framhåller, via språkröret Gustav Fridolin, att sådant får man finna sig i en fungerande demokrati. Det är en sympatisk inställning till partiets medlemmar.

Överlag var det partiledningens rörelse närmare mitten, bort från vissa gröna ståndpunkter som synen på arbete, som kongressen motsatte sig.

Ändå var det en uppvisning av ett ansat miljöparti under kongressdagarna. Det tidigare politiskt vildvuxna maskrospartiet har stöpts om.

På maskrospartiets affischer på kongressen stod: en ny arbetslinje. Många i MP reagerade mot att partiet aningslöst använder ett ord som förknippas med andra partier, främst Moderaterna.

Trots motgångar för partiledningen är det ett parti i vinnarläge inför valet 2014 som kongressat. Partiet vill regera, vilket det aldrig gjort.

Och partiet har fyllt ett tomt utrymme i mitten som Folkpartiet och Centern lämnat då de vandrat högerut.

Når MP runt 10 procent 2014 har det chans att besätta poster som vice statsminister och utrikesminister, likt borgerliga tioprocentspartier gjort då de regerat.

Fortfarande har dock Fredrik Reinfeldts föga gröna och miljömässigt visionslösa regering makten.

Robert Sundberg