Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis kan kosta mycket i reda pengar

Det här med gratis. Har ju präglat en hel generation, generation gratis som den gärna kallas, en generation som sitter klistrade framför sina supersnabba uppkopplingar och laddar hem låt efter låt, film efter film och aldrig nånsin kan tänka sig att betala en spänn för det.

Annons

Så säger man men skrapar man lite på ytan så finns det både en och annan i generation gratis som kan tänka sig att lägga en hel del pengar på olika saker, bara de anses vara värda just det. Eller som villigt ger av sin tid och uppmärksamhet till kommersiella budskap för att sen, bortanför reklamen, få lyssna på just den där låten som de vill höra. Och de andra kan man sätta åt med lagstiftningen, och så blir gratis böter eller kanske till och med fängelse.

Tänker man lite till så har ju gratis alltid varit gott. Inte bara för den där generationen framför datorerna. Utan för alla.

Det är klart att man vill att det ska var gratis. Eller hur? Varför betala pengar om man kan slippa? Gratis är gott.

Däremot är gratis sällan gratis. Gratis kostar nästan alltid på nåt sätt. Kanske tiden man måste titta på hejiga reklamfilmer om fantastiska rengöringsmedel, som sagt. Eller kanske engagemanget man måste lägga ner på att svara på en radda fåniga frågor i en marknadsundersökning. Såna grejer.

Men gratis kan kosta väldigt mycket i reda pengar också. Ta exempel Göransson Arena. En jätteanläggning som tronar mitt i (nåja nästan) Sandviken och som staden fått till skänks, alldeles gratis, av de där hyggliga gamla fabrikörsstiftelserna som skänker så många olika saker och bidrar till så mycket. Varsegoa här får ni en anläggning så att ni kan spela bandy inomhus men ni måste lova att använda den till andra grejer också, ungefär så sas det.

Det är klart att man tackar ja. Gratis är ju gott. Alldeles väldigt smaskigt i det här mångmiljonfallet.

Men så visar det sig. Isen är för kall så matgästerna fryser alldeles väldigt och det funkar ju inte utan restaurangen måste glasas in och det behöver fixas lite här och lite där och så kostar gratis plötsligt över en halv miljon kronor.

Och då räknas inte driftskostnaderna in.

Eller ta exempel Strömvallen. Ett fastighetsbolag kommer med fickorna fulla av pengar som de vill strössla över fotbollsarenan och göra den till en arena värd namnet och utan irriterande pelare. Japp, de står för fiolerna. Alldeles gratis för Gävle alltså. Varsego varsego.

Och gratis är ju så gott. Och ser så snyggt ut (utan pelare!).

Men i det här gratis ingår allt möjligt, som ett konserthus och lite till. Och när Konserthuset inte ens som kommunägt hus klarar av att gå runt och tvingas dra ner på antalet konserter så till den milda grad att man nästan blir överraskad när det väl är en konsert där i höst, ja då kan man ju undra hur dyrt gratis blir när man dessutom ska betala hyra till det där fastighetsbolaget.

Gratis må smaka alldeles underbart. Men gratis är sällan, kanske aldrig, gratis. Inte för generation gratis. Inte för nån.

Mer läsning

Annons