Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Prima-gänget!

Annons

Studenterna sätter sin starka prägel på sta´n, vita mössor överallt och fina, alltför tunna examenskläder. Jag fryser bara jag ser dem.

Bland de hundratals eleverna som nu lämnar gymnasiet är det en liten grupp jag lite alldeles extra vill gratta och önska lycka till. Det är ungdomar som förgyllt min tillvaro varje vecka i snart ett års tid. Med glatt humör, roliga infall, fantasi och nyfikenhet. Och ett stort mått talang att uttrycka sig.

Eleverna går ut tredje årskursen på Borgis och utgör årets Prima-redaktion. Som en del i sin utbildning har de varje torsdag skrivit, fotograferat och färdigställt ett uppslag i papperstidningen och därutöver bloggat så det stått härliga till på vår webbsajt.

Det bästa Prima-gänget någonsin? Så klart, det konstaterar jag varje år.

Det här är tredje året för Prima-projektet, samarbetet mellan Arbetarbladet och Borgarskolans mediautbildning. Varje grupp har utvecklats på ett anmärkningsvärt sätt, från höstens lite trevande inledning fram till försommarens drivna final.

Den skola som utvecklar och driver fram så duktiga elever är långt bättre än sitt rykte.

Några av ungdomarna såg lite bleka ut en fredag i höstas. Då hade de som ett reportageuppdrag gett sig ut och luffat i småorterna i Gästrikland och med några satiriska, självironiska kommentarer lyckats reta gallfeber på invånarna i Österfärnebo. Kallar man en ort med stark självkänsla för byhåla måste man räkna med motreaktioner, var en lärdom de tog med sig från den veckan. Den andra lärdomen var Arbetarbladets starka genomslag, den stora betydelse som många läsare lägger in i vad som publiceras.

Färneboreaktionen toppade webblistan över antalet kommentarer hela vintern och våren. Ända fram till den dagsaktuella avtäckningen av den rosa jeepen i rondellen vid västra infarten. Nu har vi en ny rekordnotering som förmodligen blir svårslagen. Eller har kulturförvaltningen några nya ess i rockärmen?

Studentgrattis till Primagänget - fy fan vad ni är bra!

Sven Johansson

Chefredaktör på Arbetarbladet

Mer läsning

Annons