Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravens mörker i Kulturkiosken

Jag måste börja med att säga det en gång till: Kulturkioskens källare erbjuder ett fantastiskt rum för konstnärer.

Nu har Peter Endahl tagit platsen i besittning. Gå ned och träd in i hans katakomber.

I som här inträden, låten hoppet fara… Men nej, det är inte Dantes helvete som väntar. Om vad som händer efter döden vet vi intet. Peter Endahl bara överlämnar oss åt en känsla av mörker, tomhet, ett oåterkalleligt slut.

”Dark entry” är en installation som till fullo utnyttjar möjligheterna i Kulturkioskens stora, råa ytor. Ett skynke spärrar ingången. Liksom springan till livet är entrén till döden smal. Där innanför har konstnären spänt upp målade dukar till väggar för att forma en smal gång. Vagt upplyst, som av facklor. I änden av gången öppnar sig ett altarrum där en rothärva av kablar löper, den svarta navelsträngen från jorden till himlen – eller till ett Matrix-maskineri.

Här ändrar också måleriet karaktär. Från vilt och abstrakt till föreställande. Två av motiven är sakrala valv att vandra vidare genom mot den eventuella evigheten, valfritt vit eller svart.

De färgtunga dukarna är egentligen väv som delvis släpper igenom bakomliggande ljus vilket förstärker mystiken. Även det mixade ljudet i bakgrunden påverkar stämningen. Den är inte otäck, faktiskt inte ens särskilt oroande. Men väldigt tydlig. This is it. Kom ihåg att du ska dö.

Gävlekonstnären Peter Endahl, med rötterna i Hofors, visade för några år sedan en utställning där motiven var ett framtida, ödelagt Gävle. Hans måleri har gjort starkt intryck på mig. Som de ödesmättade bilderna av kraftverksledningar och av stålverkets glödande innanmäte. Det finns alltid lite av dramatisk dödsmetal-attityd i Endahls kraftfulla samhällsskildringar.

Så också här, i Kulturkioskens mer poetiska gravmörker. Men ”Dark entry” är framför allt en helt och hållet genomförd installation. Utställningen ska få stå kvar över Allhelgonahelgen. Ingen slump. Mycket passande.

Konst

Peter Endahl

”Dark entry”, installation

Kulturkiosken, Gävle

Pågår: 22 september – 4 november