Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grävning stoppad vid Karlitområdet

Karlholm utveckling KB som bygger om Karlitområdet till bostäder får inte gräva och schakta där just nu. Länsstyrelsen menar att företaget utfört efterbehandlingsarbeten av deponin som de inte hade tillstånd till.

Förbudet är kopplat till ett vite på 300 000 kronor. Företaget fick enligt paragraf 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd flytta en deponi, samtidigt som de sorterade ut miljöfarligt och återvinningsbart avfall. De fick däremot inte schakta i det område som täcks av vatten vid högsta förutsägbara vattenivå.

– När vi åkte till företaget för att se vilka kompletteringar som behövdes till en ny ansökan såg vi att det schaktat där, säger Ida Lindén, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen

Företaget hade också satt i gång andra schaktningsarbeten på området utan klarsignal från länsstyrelsen.

– 20 oktober gjorde de en anmälan enligt paragraf 28 om de schaktningsarbetena. Då får man inte sätta i gång förrän sex veckor därefter för att vi behöver handläggningstid.

Länsstyrelsen ska nu kräva uppföljande provtagningar till följd av den schaktning och utfyllnad som gjorts på området. Efter det behandlas ansökan enligt paragraf 28.

– Vår bedömning är att det kan behövas tillstånd enligt miljöbalken för att gräva under vattennivån. Ett sådant tillstånd lämnas av mark- och miljödomstolen.

Peter Bergström, miljöansvarigt ombud för företaget, säger att han inte har något att säga om beslutet i sig.

– Men de kunde ha ringt eller mailat om vi behövde komplettera något.

Han hoppas att grävniningen kan återupptas under våren.

Kostar det er något att grävarbetena stoppats?

– Ja, allt stillestånd kostar.