Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grenada – Karibiens bästa hemlighet

/

Underskattade Grenada är Barbados okända granne. Här väntar ett annat Karibien med folktomma stränder, låga priser, bevarad regnskog och en traditionsrik och kryddstark kultur. Kort sagt, Karibien som det borde vara.

Annons

Bara sand, palmer och en saftig grönska. Ett par fiskebåtar. Tystnad.

Stranden gör verkligen skäl för sitt namn, tänker jag när jag vandrar ut på Paradise Beach på den karibiska ön Carriacou. Allt som finns här är några småhotell under träden där man kan bo bekvämt och bra för ett par tre hundralappar natten samt en rad strandcaféer som serverar god kreolsk mat.

Grenadas näst största ö Carriacou är en riktig pärla för den som söker det orörda Karibien. Man når ön via ett par timmars färd med snabbfärja från huvudön Grenada. På Carriacou finns inga större semesteranläggningar, bara mindre hotell och ”guest houses”. Enda samhället med ett postkontor är lilla idyllen Hillsborough.

Trots att flera av Carriacous stränder tycks hämtade från ett omslag till ett resemagasin ser man knappt några turister alls här. Två av de personer jag ändå träffar på Paradise Beach heter Dean och Sheila Parks från Texas. Vi blir genast överens om att Carriacou är något utöver det vanliga.

– Inte illa, eller hur? Detta är Karibiens bästa hemlighet, säger Dean Parks med en spelad viskning.

Strandens fiskare kan mot en avgift köra ut till Sandy Island, en sällsam öde ö med vit korallsand och palmer, populär bland kitesurfare. I fjärran skymtar den taggiga profilen av Union Island i grannlandet Saint Vincent och Grenadinerna.

Namnet Carriacou betyder på de urinvånarnas språk ”de många revens land”. Kring ön sträcker sig mycket riktigt flera korallrev som inbjuder till briljant snorkling och dykning. Den intresserade hittar några dykfirmor i Tyrell Bay, som också har en marina för seglare.

Den lilla karibiska önationen Grenada består av en trio större öar: Grenada, Carriacou och Petit Martinique. Dessutom finns ett stort antal småöar utströsslade i det turkosgröna havet mellan dessa tre.

Alla besökare som anländer till Grenada med flyg kommer först till landets charmiga och minimala huvudstad Saint George’s på huvudön Grenada. Stadens mest fotograferade plats är den historiska hamnen The Carenage, en brokig samling pastellfärgade hus runt en halvmåneformad kaj där fiskare säljer sin fångst direkt ur båten. Båtarna är inte sällan flytande konstverk, med mönster och bildmotiv målade på skroven.

Staden fortsätter sedan över en bergsrygg. Längs backiga gator och i olika nivåer klättrar butiker och caféer. Vid busstationen finns en musikskola där flickor i skoluniform övar på att bli en samspelt oljefatsorkester. På stadens barer är det påfallande lätt att bli vän med folk över en flaska ingefärsdoftande Ginger Beer.

Ovanför Saint George’s tronar Grenadas dramatiska bergiga inre med tät regnskog, vulkansjöar med rikt fågelliv och flera idylliska vattenfall. Färgstarka trähus med snickarglädje tittar fram ur grönskan och ger intrycket av att Pippi Långstrump har flyttat till Västindien. Öns trädgårdar bjuder på tropiska blommor och fruktträd.

Inte för inte kallar sig Grenada för The Spice Islands. Landet är känt för sina stora kryddodlingar och är världens näst största exportör av muskot. Muskotnöten är en nationell symbol som återfinns överallt, till och med på landets flagga.

Sydvästra Grenada utgör en skarp kontrast till öns otämjda inre. Längst en utskjutande halvö finns ett helt koppel stränder med vit finkornig sand och intill dem merparten av Grenadas hotell, restauranger och barer för turister.

Av stränderna är långa Grand Anse Bay mäktigast och populärast, men Pink Gin Beach, Magazine Beach och Morne Rouge Beach bjuder alla på egna versioner av den västindiska paradisdrömmen.

Många besökare återvänder till Grenada år efter år. Som förklaring till varför, nämns ofta människorna och deras älskvärdhet. Grenada är ett litet ställe och kriminaliteten är mycket låg.

– Vi har varit på de flesta öar i Västindien och kommer ofta tillbaka just hit till Grenada. Det är så avkopplande här, säger Dean Parks med den karibiska kvällssolen i ansiktet.

Anders Pihl/TT Spektra

Mer läsning

Annons