Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grodan firade titeln med pizza

/
  • Hemma hos Matilda Norin och Johan Olsson i Olsbacka blir det ofta som Grodan vill. ”Bestämd och överviktig”, är mattes egen beskrivning av Årets lussekatt 2013. Grodan vann med flera kattlängder.
  • Matilda Norin hade på känn att hennes perser Grodan skulle ta hem titeln Årets lussekatt 2013 när hon anmälde honom till tävlingen. ”Det är många som säger att han är söt.”
  • Tungviktaren Grodan, femårig perser från Gävle, fick nästan en tredjedel av läsarnas röster och tog hem titeln Årets lussekatt 2013. Han firade segern med favoriträtten pizza, men till vardags har han stränga order att hålla igen på godsakerna, berättar hans matte Matilda Norin.

Grodan är en bestämd herre med smak för livets goda. Trots sin bistra uppsyn verkar han märkbart nöjd när Arbetarbladet gratulerar med specialbeställd pizza.

– Han är mitt gull, säger Matilda Norin, stolt ägare till Årets lussekatt 2013.

Annons

Från början hette han Astor, denne femårige perserkatt som bor tillsammans med brodern Björne hemma hos Matilda Norin och Johan Olsson i Olsbacka.

– Han såg ut som en groda när vi hade rakat honom första gången, så då tyckte vi att namnet Grodan var bättre och gulligare, säger Matilda.

Grodan andas ljudligt och snörvlar belåtet när hans matte lyfter upp honom och sätter honom framför pizzakartongen på köksbänken.

– Han låter som en gris när han är hungrig.

Kort, trubbig nos är vid sidan av den långa, mjuka pälsen ett karaktärsdrag hos rasen perser.

– Vi klipper katterna en eller två gånger om året, annars blir de så toviga, förklarar Matilda, som däremellan får jobba med kam och borste för att hålla kattpälsarna fina.

Grodan smakar på pizzan, specialgjord för en vinnarkatt och beströdd med tonfisk, räkor, skinka och ost.

– Han brukar äta allt, även brödet, berättar Matilda medan hon matar katten med en räka.

Grodan har nämligen alldeles särskilda preferenser när det gäller mat. Smör, popcorn och chips är andra favoriter och Matilda och Johan gör vad de kan för att hindra sin älskling från alltför stora utsvävningar. Det gäller att inte glömma frukosten på bordet...

Det är svårt att tro att denne bjässe faktiskt var minst i kullen när han föddes, sist i raden av syskon och så ynklig att ingen trodde att han skulle överleva.

– Veterinären påpekar alltid att han är överviktig. Vi ger honom dietfoder, men det hjälper inte. Han väger sex kilo och det är ungefär tre kilo för mycket.

Grodan är ett kompakt stycke katt, men kan röra sig snabbt, när han vill. Hans bästa leksak är ett gammalt buntband i plast som han aldrig tröttnar på att jaga.

– Vi försöker aktivera honom med det så ofta vi kan, säger Matilda.

Grodan och den något lättare brorsan Björne är bästa vänner. De älskar att ligga och mysa tillsammans, men en gång fick ömhetsbetygelserna tråkiga följder.

– Grodan ville vara snäll och tvätta Björne i ansiktet, men hans sträva tunga gjorde ett djupt sår i Björnes öga. Veterinären blev tvungen att operera bort ögat.

I början hade Björne vissa problem med avståndsbedömningen och kunde ramla i golvet om han skulle hoppa mellan två bord. Numera klarar han sig bra som enögd och gillar att gå med Grodan på upptäcktsfärd i trädgården om sommaren, oftast innanför tomtgränsen. På vintern nöjer sig kattbröderna med att sitta inne och spana på fåglarna vid fågelbordet.

Matilda blev inte särskilt överraskad när Grodan tog hem titeln Årets lussekatt.

– De som kommer och hälsar på tycker att han är så söt och många har svårt att slita sig. Jag tänkte att han skulle ha en bra chans och det stämde ju, säger hon.

Men att Grodan skulle vara favoriten vill inte Matilda hålla med om. Hon hade lika gärna kunnat skicka in en bild av Björne.

– De är ju som mina barn, så båda är precis lika fina!

Annons