Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Groddjur stoppar inte lyxbygge

Marinan med hamn, småhus och lägenheter i Karlholm stoppas inte av vattensalamandrar efter att Karlholm Utveckling kommit överens med länsstyrelsen.

Entreprenören Anders Högberg vill storsatsa i Karlholm och bygga en marina med plats för 300 småhus, ett hundratal lägenheter och radhus, båthamn, hamntorg med restaurang, mack, varuhus, vandrarhem och allaktivitetshus. Det ska också finnas bad, promenadstråk och service för båtfolk. 

Projektet beräknas kosta 1,2-1,3 miljarder kronor, enligt Anders Högberg.

Karlholm Utveckling vill börja bygga nästa sommar.

Det planerade området för en täkt var upptaget av vattensalamandern och Länsstyrelsen i Uppsala län och Mark- och Miljödomstolen förbjöd verksamheten vid ett vite på 500 000 kronor. Men nu är länsstyrelsen och Karlholm Utveckling överens om att groddjuren ska skyddas i nya dammar och speciella krav på vegetation, solljus och stenar ska säkra djurens fortplantning, vilket UNT först skrev.

LÄS MER:

Vem vill bo i Karlholmsbruk?

Tidigast nästa år kan bygget starta

Karlit: Vägen framåt är lång

Så ska marinan bli