Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön jul för de flesta

Flertalet svenskar kan sluta drömma om att tomten kommer med snösläde till jul.
– Från Svealand och söderut blir det ganska säkert en grön jul, säger Sten Laurin, meteorolog vid SMHI.

Men i ett område från norra Värmland, Gävle och upp över Norrland står snön troligen pall, även vid kusten, tror Sten Laurin.
– Det är inte precis någon värmebölja att vänta norrut, då borde snötäcket hålla fram till julafton, säger Sten Laurin.
Så i Falun och Härnösand, som har haft två gröna jular i rad, ser det i år ut att bli vitt.

Snön som nu ligger tunn i vissa områden runt Mälaren riskerar dock att gå förlorad. Prognosen för de närmaste dagarna talar här om flera plusgrader.
Även upp över Västmanland hinner snön försvinna, bedömer Sten Laurin.


Kanske kan ett nytt lågtryck föra med sig snö över västra Svealand och Götaland till helgen. Sten Laurin hyser dock lite hopp om att den ska överleva måndagen då 6–7 plusgrader väntas.


Väderprognosen kommande helg innehåller dock kraftiga nordliga vindar som kan bidra till en del julstämning på sina håll.
– Ibland kan nordanvinden föra med sig snö över havet, då brukar Upplandskusten och Gotland kunna få en del, säger Sten Laurin.

Att tolka in någon klimatförändring i statistiken för vita jular sedan 1900 passar sig Sten Laurin för.
– Svängningarna vi har år från år har mer med hur vindarna råkar blåsa att göra. Ibland kan det bli avvikelse i en följd av år, till exempel innehöll hela 30-talet milda vintrar, säger han.