Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna jobb för framtiden

”Vi måste återta ledartröjan i det internationella klimatarbetet”, skriver Sinikka Bohlin och räknar upp några punkter om hur det ska kunna ske.

Annons

I dag anser de flesta att vi måste göra något för att stoppa klimatförändringarna. Men mitt i en djup lågkonjunktur är det lätt att dra slutsatsen att vi kan sänka ambitionerna. Det är fel. Att investera i grön omställning leder till fler jobb som får hjulen att snurra igen. Framtidens gröna jobb, välfärd och ekonomiska tillväxt kan växa fram ur lösningarna på klimatkrisen.

Tyvärr verkar inte den borgerliga regeringen se detta. Moderaterna har konsekvent monterat ner svensk miljöpolitik. Sverige har tagit av sig ledartröjan i klimatarbetet och i stället sållat sig till Europas medelmåttor. Sverige kan bättre än så här.

Socialdemokraterna vill använda klimatomställningen för att bygga Sverige och Europa modernt och miljövänligt. Genom att ta till vara klimatomställningens möjligheter kan vi skapa nya gröna jobb och en hållbar ekonomi.

Sverige kan inte leva på gamla meriter, utan vi måste återta ledartröjan i det internationella klimatarbetet. För det krävs politisk handlingskraft här och nu! Det är i kampen mot klimathotet som EU kan visa sin styrka. Genom att samarbeta över nationsgränserna får vi kraft och möjlighet att driva på en klimatsmart utveckling i alla EU:s medlemsländer. Tillsammans kan de sedan öka trycket för en global omställning.

Socialdemokraterna har en lång rad förslag hur vi genom att investera i klimatförbättringar kan skapa nya jobb här och nu. De två viktigaste förslagen handlar om investeringar i järnvägar och ROT-avdrag.

Också inom EU behövs ett bättre järnvägsnät. EU behöver stimulera utbyggnad av person- och godstågsförbindelser mellan Europas storstäder och tillväxtregioner. Det behövs höghastighetståg, effektiva godskorridorer och kombiterminaler.

Socialdemokraterna vill investera i upprustning av miljonprogrammens bostadshus. Vi vill se fler attraktiva, tillgängliga och klimatanpassade bostadsområden. Vi vill införa ROT-avdrag för att renovera och energieffektivisera flerfamiljshus och utvidga avdraget för radhus, villor och bostadsrätter med extra klimatbonus. Det skapar nya gröna jobb inom bygg- och anläggningsbranschen, men också hos underleverantörer och andra.

riksdagsledamot (S)

Mer läsning

Annons