Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grova anklagelser från Fastighets

Fastighets konfliktvarsel är ensidigt riktade mot ett företag i Gävle trots att Almega erbjudit lösningar på de frågor som facket har rest. Nu hotar en onödig och skadlig konflikt som drabbar svensk exportindustri. På arbetarbladet.se (27/9) kommer sen Fastighets med grova anklagelser om Almegas hederlighet.

Den 24 september aktiverades fackförbundet Fastighets konfliktvarsel mot Almegas företag inom området Fönsterputsning och andra serviceföretag. Nu trappar Fastighets upp med varsel om total arbetsnedläggelse och blockad. Fastighets kräver att fönsterputsföretagen inte längre ska få utföra traditionell städning inom detta avtalsområde.

Att det utförs städningsarbete på Fönsterputsavtalet kan inte vara en nyhet för Fastighets. Det fanns givetvis skäl till att avtalet har döpts om till "Fönsterputs och andra serviceföretag". Efterhand har företagen utökat sin affärsverksamhet för att bli mindre sårbara för årstidernas och konjunkturers växlingar. De företag som utvecklats till att bli renodlade städföretag har normalt överförts till det kollektivavtal som gäller städföretagen. Detta helt i motsats till Fastighets logiska vurpa att Almega skulle spela ut sina egna branscher mot varandra.

Fastighets beteende visar också att konflikten snarare verkar handla om förbundets egna relationer till ett enskilt företag i Gävle än om hela branschen. Fastighets i Gävle har under årens lopp systematiskt utsatt företaget för ovanligt många förhandlingar och begäran om skadestånd. Gällande Städtjänst Westlund i Gävle vill vi för ordningens skull också informera om att de omfattas av det så kallade städavtalet.

När Fastighets nu höjer tonläget kan ett antal klargöranden vara på plats. Almega Tjänsteföretagen har, till att börja med, aldrig tagit in ett städföretag på fönsterputsavtal. Fastighetsanställdas Förbund har, vad vi kunnat finna, aldrig behövt kalla till förhandling för att ett fönsterputsföretag tillämpat fel kollektivavtal.

Almega Tjänsteföretagen har under avtalsförhandlingarna erbjudit Fastighets följande:
- En begränsningsregel i Fönsterputsavtaletavtalet som gäller städningsarbetets omfattning
- Om Fastighets påtalar att det finns företag som uteslutande städar och som har Fönsterputsavtalet, åtar sig Almega att tillsammans med Fastighets på ort och ställe utreda den aktuella frågan
- Samma lönehöjningar, 970 kronor under avtalsperioden, som andra avtalsområden fått

Med andra ord är de frågor som Fastighet ställt upp redan lösta. När nu Fastighets konfliktåtgärder med full kraft drabbar svenska industriföretag måste därför en grundläggande fråga ställas. Vad är problemet?

Konfliktvapnet har Fastighets i sin hand men också ansvaret för att varslade åtgärder står i rimlig proportion till vad det hela egentligen handlar om. Hur attraktivt blir Sverige att investera i med denna ständiga benägenhet att strejka, särskilt som dessa oftast drabbar vår exporterande industri?

Örjan Lenárd
förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen


Tommy Karlsson
förhandlare Almega Tjänsteföretagen