Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grova brottslingar tjänar pengar på papperslösa – "Många gånger görs jobbet i en låst lokal nattetid"

Enligt Skatteverket är fiffel med löner det nya sättet att tjäna pengar inom den grova ekonomiska brottsligheten.
Ofta är det papperslösa som utnyttjas.
– De utnyttjar andra människor genom att ta den billigaste arbetskraften, vilket är de papperslösa, säger Pia Bergman, Skatteverket.

Annons

Enligt Pia Bergman som är nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket står fusk med löner numera för en stor del av inkomsten för den grova ekonomiska brottsligheten.

– Backar du bandet tio år så kunde du ganska ofta läsa i tidningarna om bankrån och värdetransportrån och liknande men det är väldigt sällsynt numera, säger hon.

Det beror på att många av de kriminella gått över till ekonomisk brottslighet enligt Pia Bergman.

– Antingen ägnar de sig åt bedrägerier eller så fuskar de på något sätt med löner.

Lönerna är ofta den största kostnaden för ett företag och fifflar du med lönerna kan du tjäna mycket pengar.

– Man kan låtsas att man har personer anställda och ge dem en kontrolluppgift. Då kan den personen göra olika bedrägerier mot andra företag och försäkringskassan exempelvis.

I vissa fall sätts lönen in på personens konto för att sedan tas tillbaka.

– I verkligheten får de bara in lönen på kontot och sedan måste de betala tillbaka den igen.

För att tjäna mer pengar utnyttjar de kriminella den billigaste arbetskraften – de papperslösa.

LÄS OCKSÅ: Papperslösa tvingas jobba för småpengar: "Det är en slavmarknad"

I höstas presenterade Skatteverket en stor granskning de gjort av städbranschen för att se hur utbrett det var med svart arbetskraft. Slutsatsen är att det är en bransch med omfattande fel och fusk.

Granskningen mynnade ut i rapporten "En ren städbransch?" Rapportförfattarna skriver att det finns mycket starka misstankar om att människor utnyttjas för arbete till en skamligt låg ersättning. Misstanken är att det ofta rör sig om papperslösa.

I rapporten radas flera skäl upp till varför det kan anses relativt riskfritt att använda sig av papperslösa inom städbranschen:

* arbetet är tämligen okvalificerat.

* det kräver inga direkta språkkunskaper.

* mycket av arbetet sker på obekväma arbetstider, vilket ger en liten exponering.

* risken för så kallade visselblåsare bland kollegor och kunder är liten eftersom det ofta handlar om ensamarbete.

* den drabbade själv vågar inte protestera.

"Dessa människor lever i Sverige i ett eget skuggsamhälle, i princip osynliga." skriver rapportförfattarna.

I flera av Skatteverkets revisioner som genomfördes under granskningen finns det tecken på att det rör sig om grov ekonomisk brottslighet och att förhållandena liknar människohandel.

Men det är svårt för Skatteverket att leda misstankarna i bevis. Ersättningar till illegala migranter är mycket svåra att upptäcka eftersom det inte finns några spår. De illegala migranterna har inga bankkonton.

Men det är inte bara städbranschen som är rutten. Enligt Pia Bergman förekommer det i de flesta branscher att papperslösa utnyttjas för småpengar.

– Vi har fått inrapporterat från jordbrukssektorn där personer plockat gurka för 11 kronor timmen. Vi har hört om folk som städar för 30 kronor i timmen. Om folk som bott väldigt många på en väldigt liten yta.

– Inom bärbranschen har människor livnärt sig på att koka soppa på gräs och skjuta kråkor.

Men det är sällan myndigheten själv kommer i kontakt med de här personerna.

– Vi kommer inte ända ner till de människor som utnyttjas för de är inte på plats när vi kommer. De är dolda. Många gånger görs jobbet i en låst lokal nattetid. Vi ser inte de här människorna, säger Pia Bergman.

LÄS OCKSÅ: Därför granskar vi det dolda samhället

LÄS OCKSÅ: Ali blåstes av populär krog i Gävle – nu vill han ha revansch

Förutom det mänskliga lidandet pekar också Pia Bergman på att utnyttjandet av en billig arbetskraft skapar ett snedvridet konkurrensläge som gör att seriösa företag med vit arbetskraft slås ut.

Och problemet befaras växa.

Skatteverket och andra myndigheter räknar med att runt 70 000 personer av de som kom till Sverige för att söka asyl under hösten kommer att få avslag på sin ansökan.

– Med ganska stor sannolikhet kommer inte alla att återvända. Då får vi en ökad tillgång på personer som kommer att ställa upp på villkor som vi andra inte gör.

Det kommer troligtvis att leda till ännu lägre löner och sämre arbetsvillkor.

– Om fler papperslösa konkurrerar om de jobben blir det tuffare konkurrens vilket kan leda till att situationen för de papperslösa blir ännu tuffare. En situation som redan i dag är väldigt tuff, säger Pia Bergman.

– Man skapar ett sidan-om-samhälle där personer utnyttjas och arbetsmiljöregler och allt annat slås bort.

KRÖNIKA: Det dolda samhället - problemet som inte finns

Fakta: Så utnyttjar grova ekonomiska brottslingar papperslösa

Skatteverkets rapport "En ren städbransch?" bygger på en granskning av svartarbetet inom städbranschen. Cirka 50 städbolag har förgranskats och av dessa har 26 utretts vidare.

Rapporten avslöjar ett nytt sätt att göra svarta pengar vita. Anställda i stark beroendeställning jobbar för låga svarta löner. Företagen redovisar och betalar skatt för andra personer och för färre timmar. På så sätt skapas en vit fasad där fusket är svårt att upptäcka vid en ytlig kontroll.

Ett annat exempel är kedjekonkurser. Där låter man företaget gå i konkurs med obetalda skatteskulder. För att direkt starta ett nytt med snarlikt namn. Kunderna märker ingenting.

Andra upplägg är falska kontrolluppgifter, kedjor av falska underentreprenörer, oredovisade intäkter samt att bidrag från Arbetsförmedlingen inte bokförs.

Minst sex av de företag som granskats misstänks utnyttja svart arbetskraft.

Hos flera av företagen har flera personer i personalen samma etniska ursprung, ofta från länder utanför EU. Ibland har städföretagets företrädare samma etniska ursprung. Det tyder på att städföretagen tar in personal från utlandet. I vissa fall har de som kommer hit lånat pengar till resan och har en stark beroendeställning till arbetsgivaren, särskilt i de fall personerna uppehåller sig här illegalt.

De företag som misstänks utnyttja papperslösa som svart arbetskraft har också vita anställda.

Fakta: Skatteverkets förslag för att minska fusket med löner

Skatteverket har lämnat en promemoria med förslag på lagändringar till regeringen för att minska fusket med löner. Regeringen har ännu inte fattat beslut om dessa.

* Skatteverket vill att de sociala avgifterna ska redovisas på individnivå varje månad. Nu betalas en klumpsumma för hela personalen in varje månad. Enligt Skatteverkets beräkningar skulle lagändringen ge 2,9 miljarder kronor till statskassan oavsett om myndigheten gör extra kontroller eftersom arbetsgivare självmant skulle börja betala skatt för sina anställda på grund av den ökade risken att bli upptäckt. Utöver det blir det lättare för Skatteverket att göra kontroller i realtid vilket också kan resultera i flera miljoner i skatteintäkter.

* De vill också att myndigheterna ska få utbyta information med varandra. Skatteverket vill kunna ta del av information från exempelvis Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.