Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grupp för mångkulturellt firande bildad på Facebook

Det finns de som vill ha en mångkulturell nationaldag i Sandviken. En motgrupp startades under lördagen på Facebook som svar på de senaste dagarnas proteststorm.

– Vi bör fira hur Sverige ser ut i dag, inte för hundra år sedan, tycker initiativtagaren Dennis Alexis Hellström.

Annons

Dennis Alexis Hellström från Sandviken säger att han blev illa berörd när han läste i tidningen om den stora gruppen på Facebook som vill ha bort de arabiska och kurdiska kulturinslagen från nationaldagsfirandet i Stadsparken. Tillsammans med några vänner bestämde han sig för en motaktion. Under lördagen startade de gruppen "För ett mångkulturellt nationaldagsfirande".

– Det är tråkigt när folk bestämmer hur man ska fira och vad som är typiskt svenskt. Det finns mycket i vårt firande som inte kommer från Sverige från början. Det är det vi har reagerat på, att det blir så mycket dubbelmoral, förklarar han.

– Vi vill helt enkelt visa att långt ifrån alla medborgare har något emot ett flerkulturellt nationaldagsfirande.

Dennis Alexis Hellström tycker att nationaldagen är ett bra tillfälle för utlandsfödda att ta del av svenska traditioner. Samtidigt är firandet ett bra sätt för olika kulturer att mötas och lära av varandra. Det tror han leder till ökad respekt.

– Det gäller inte bara för Sandviken utan hela landet, säger Dennis Alexis Hellström.

Han berättar att han tidigare år inte brytt sig om att fira nationaldagen men att han tänker bege sig till Stadsparken i morgon.

– Jag går dit för att visa att jag tycker att det är bra. Många i den andra Facebookgruppen kanske inte heller har tänkt fira nationaldagen eller gå dit. De känner sig nog bara provocerade av de här inslagen i firandet.