Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruppboende flyttartill större lokaler

Varvaterrassens gruppbostad på Idrottsallén 28 flyttas till nya, mer lämpliga lokaler. Gruppbostaden saknar i dag gemensamma utrymmen för de boende och de anställda har inget eget personalrum.


– Flytten ska ske så fort som möjligt. Det är mycket angeläget, säger Vivi-Anne Sundqvist, s-ordförande

i omvårdnadsnämnden.

I snart fem år har Arbetsmiljöverket påtalat brister i arbetsmiljön på Varvaterrassens gruppbostad. Det nuvarande personalrummet, som tidigare var gruppbostadens samlingsrum, kan inte användas ostört av personalen. De boende har inget gemensamt rum där de kan äta och umgås.

Boendet hade fem lägenheter när det byggdes 1993 men för några år sedan byggdes personalens utrymme om till en lägenhet för att få plats med en boende till.

– Det har visat sig vara ett olyckligt beslut, det var en nödlösning, säger Vivi-Anne Sundqvist, socialdemokratisk ordförande i omvårdnadsnämnden.

Och det har varit en dyrköpt erfarenhet. Arbetsmiljöverket har beslutat att ge omvådnadsförvaltningen 50 000 kronor i böter på grund av att inga åtgärder har vidtagits. Ärendet har överlämnats till länsrätten.

– Gävle kommun skulle ha vidtagit åtgärder senast 16 maj och det har de inte gjort. Nu blir det länsrätten som avgör, säger Birgitta Hermansson Ylvén, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets kontor i Falun.

I går beslutade omvårdnadsnämnden att flytta hela gruppboendet eftersom en ombyggnad beräknas bli för dyr.

– Vi tar hänsyn till att de vill bo tillsammans och vill behålla personalen. Lokalerna är 15 år gamla och behöver ändå rustas. Vi ska återställa lokalerna så att det blir bra utrymmen för personal och gemensamhetsutrymmen för de boende, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Men vart de ska flyttas är ännu inte bestämt.

– Vi har många förslag och dammsuger kommunen i letandet efter ett ersättningsboende. Jag hoppas att det blir klart i januari.

När renoveringen av Varvaterrassens lokaler blir klar ska ett annat gruppboende flytta in. Det finns många som står i kö för en plats.

– Vi är lite kluvna inför be slutet. Våra boende är gamla och det blir jobbigt för dem att flytta. Det känns också grymt att behöva flytta alla när det egentligen räcker med att flytta den boende som har egna personliga assistenter, vilket inte brukar vara tillåtet i en gruppbostad. Han får ändå ta med sig sin personal om han flyttar, säger Siv Hansson, en av de anställda på Varvaterrassen.