Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvjärnvägen rustas

En rustning av järnvägen till Hargshamn kommer allt närmare, någonting som är viktigt för en nyöppning av Dannemora gruva. Under tisdagen skrev flera parter på en avsiktsförklaring om rustningen.

– En rustning av järnvägen innebär att vi slipper använda oss av lastbilar för frakt till och från Hargshamn. På det sättet kan vi reducera antalet transporter från ett tiotal lastbilar i timmen till fyra tågset per dag, säger Dannemoras koncernchef Staffan Bennerdt.

Under tisdagen tecknade Banverket, Dannemora Magnetit AB, Hargs Hamn AB, Holmen Paper AB, Regionförbundet Uppsala län och Norrtälje och Östhammars kommuner en avsiktsförklaring om upprustningen av järnvägen.

En delegation, bestående av bland annat Dannemora och Regionförbundet, har tidigare uppvaktat regeringen för att rusten skulle bli möjlig. Då saknade Banverket de 100 miljoner kronor som krävdes. I den nya avsiktsförklaringen åtar sig dock Banverket att genomföra och finansiera rusten av sträckan mellan Örbyhus och Dannemora.

– Jag är väldigt glad över att vi har kommit så här långt och ser nu fram emot att parterna tillsammans arbetar fram ett genomförandeavtal, säger Banverkets generaldirektör Minoo Akthtarzand i ett pressmeddelande.

Upprustningen av järnvägen förutsätter regeringens beslut om finansiering och att ett genomförandeavtal angående projektet ingås senast i juni 2009. Men Staffan Bennerdt tror inte att det blir några problem.

– Det är en del saker som ska falla på plats men vi är ett rejält steg närmare och jag är övertygad om att vi kommer överens om ett genomförandeavtal, säger han.

– Det blir en massa positiva effekter av det här. Det blir mindre utsläpp, mindre buller och störningar och en säkrare trafikmiljö. Och för vår del får vi lägre driftkostnader och en mer lönsam gruvverksamhet, säger Staffan Bennerdt.

Upprustningen av Hargshamnsbanans spår och anslutande spår till Dannemoragruvan planeras vara genomförd före halvårsskiftet 2010.