Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gubb-klubb spelar roll

I dagens Arbetarbladet kan vi läsa om hur politiken i vårt område har blivit en gubb-klubb. Hur män är i majoritet i alla kommunfullmäktigeförsamlingar i tidningens spridningsområde. Frågan är om det verkligen spelar någon roll, det här hur könssammansättningen ser ut i våra beslutsfattande församlingar?

Ja, det gör faktiskt det. Filosofie doktor Anette Gustafsson, som forskat i kommunpolitik och könsskillnader, intervjuas lite längre fram i tidningen. Hon berättar bland annat att storleken på stödet till kvinnojourer påverkas av könsfördelningen bland beslutsfattarna. Fler kvinnor är lika med mer stöd till kvinnojourerna. Männen, de prioriterar i stället stöd till idrottsföreningar. Detta alltså enligt doktor Gustafsson. Så, ja. Det spelar stor roll.

I det senaste valet ställde de flesta partier upp med könsvarvade listor. Men, sedan har något hänt. Många kvinnor har hoppat av, och de har ersatts av män. Varför? Det går att hitta vissa svar i forskningen. En intressant undersökning kom förra året och handlar om vad som hänt efter Socialdemokraternas "Varannan damernas". (Johanna Rickne och Olle Folke.) Den visar att sannolikheten för en kommunpolitiker att avancera i sitt parti är lägre för kvinnor än för män. Samt att anledningen dels handlar om att kvinnor till större del tar ansvar för familjen – men också att manliga maktstrukturer sätter stopp. Särskilt gäller det i kommuner där det finns ett stort, dominerande parti som sitter på de flesta beslutsfattande posterna. (Läs Sandviken, Gävle, Ockelbo, Hofors, Tierp, Älvkarleby.) "Vi gör som vi alltid har gjort, vi väljer män". Ett tips är: gå utanför ramen nästa gång. Våga krossa strukturerna.