Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubben med godis har lärt sig att surfa

Magdalena Andersson (M) och Ziita Eriksson (M) vill uppmärksamma alla föräldrar på vad deras barn kan råka ut för på nätet.

Annons

Det är ingen nyhet att vissa vuxna personer söker kontakt med barn i sexuellt syfte – vilka föräldrar har inte förmanat sina barn att aldrig följa med främmande personer någonstans?

Samtidigt har det skapats en helt ny kontaktyta mellan barn och vuxna. Internet är en ny plats för förövarna.

Tidigare skedde kontakterna på offentliga platser och i miljöer som fört samman förövare och barnet, exempelvis lekplatser. Sådana situationer har vi känt till.

Barn lär sig därför från en tidig ålder av sina föräldrar och i skolan att ”aldrig gå fram eller följa med gubbar som bjuder på godis”. I dag har både barn och vuxna svårare att känna igen faran, gubben med godis har fått ett e-postnamn eller kallar sig ”Pelle, 14 år”.

Gromning är tyvärr vanligt förekommande på internet och sker ofta med falsk identitet i syfte att vinna barnens förtroende. Mörkertalet av antalet barn som utsätts för sexuella övergrepp är stort men klart är att barn utsätts för sexuella övergrepp som föregåtts av kontakter genom internet.

En undersökning från Brå visar att tre av tio elever på högstadiet har stött på vuxna på internet som låtsats vara barn eller ungdomar. De har försökt träffa dem fysiskt för sexuella kontakter eller uppmanat dem att klä av sig inför webbkameror – som sedan använts för utpressning av barnen för att begå andra handlingar!

Mer läsning

Annons