Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gubbplogat

Snön som faller. Handlar den om jämställdhet? Ja, den gör faktiskt det.

På nätet sprids just nu en film producerad av Sveriges kommuner och landsting som förklarar just detta med hur snön som faller är en fråga om jämställdhet.

I centrum för filmen står Karlskoga kommun. Karlskoga kommun valde nämligen att göra vad fler kommuner borde göra; de analyserade sin snöröjning ur ett jämställdhetsperspektiv.

Resultatet blev mycket intressant. För när kommunen studerade hur man valde att prioritera i snöröjningsarbetet visade det sig nämligen att man först och främst röjde typiskt manliga områden. Först röjdes ringleder och sedan större gator, bland annat de som ledde till mansdominerade arbetsplatser. Att röja busshållplatser, gångbanor och cykelvägar kom däremot i tredje hand.

En skev prioriteringsordning som inte satte tillgängligheten för samtliga medborgare i centrum. För så här ser det nämligen ut; kvinnor går, cyklar och åker kollektivtrafik i högre grad än män. Och i Sverige skadas tre gånger fler gångtrafikanter än bilister i singelolyckor på grund av halka. Olyckor som kostar oss fyra gånger mer än vinterväghållningen enligt Sveriges kommuner och landsting.

När man i Karlskoga väl insett att kommunen gubbplogades valde man att göra om prioriteringsordningen. Då blev det istället vägarna till kommunens förskolor som hamnade överst på listan. Eftersom föräldrar tenderar bege sig dit före de själva ska till jobbet. Sedan plogades vägarna fram till de större arbetsplatserna, och då inte bara till de mansdominerade. Med på prioriteringslistan fanns nu även kvinnodominerade arbetsplatser som sjukhus och kommunala verksamheter. Och efter det var det dags att ploga gång- och cykelbanor till skolorna. Och sedan resten. En prioriteringsordning som fördelar resurserna mer rättvist och gör samhället tillgängligare för fler än manliga motorister.

Så ja. Snö handlar om jämställdhet.

Och gubbplogningen, den går faktiskt inte att motivera.