Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun Schyman manade till kamp i Gävle

Feministiskt Initiativ satsar på att ta sig in i kommunfullmäktige i Gävle.
Och på söndagen bjöd man in till feministisk folkfest.
– Vi måste gå samman för att förändra, manade partiledaren Gudrun Schyman.

Det var flera hundra personer som på söndagen ratade stranden för att i stället picknicka i Kvarnparken där Feministiskt Initiativ i Gävle bjöd in till feministisk folkfest med musik, poesi och talare.

– Vi vill lyfta det feministiska perspektivet och ge utrymme åt frågor som vi tycker är viktiga. Och så vill vi fira att vi kommit så här långt, säger Desirée Kjellberg som är ordförande för FI i Gävle.

Efter två år har man byggt upp en såpass stabil organisation med ett hundratal medlemmar och ett 30-tal aktiva att man nu siktar på att ställa upp i nästa kommunalval, 2018.

Enligt partiledaren Gudrun Schyman – som var festens stora dragplåster – är enda sättet att förändra att komma in i de politiska rum där besluten fattas och lagar stiftas.

– Vi har ett superindividualistiskt samhälle där man själv förväntas lösa alla problem vid sitt eget köksbord, men vi behöver gå samman och organisera oss för att få en riktig förändring.

Hon påminde om att det fortfarande är en lång väg att gå för att alla personer i Sverige verkligen ska vara lika mycket värda och ha samma möjligheter. Att kvinnor fortfarande i genomsnitt tjänar 4 500 kronor mindre än män, varje månad.

– På en livstid innebär det 2,1 miljoner kronor mindre till kvinnan. och det påverkar i sin tur allt – sjukersättning, föräldrapenning och i slutändan pensionen.

Hon menar också att inget annat parti har något riktigt intresse av att driva de här frågorna.

– Förra valrörelsen när det gick så bra för oss i opinionen blev plötsligt nästan alla andra partier väldigt intresserade och höll feministfanan högt. Men efter valet försvann det helt.

Och trots att hon stödde Löfven är hon besviken på vad han och hans regering hittills åstadkommit.

– Man sa att man skulle bli en feministisk regering med en feministisk utrikespolitik men det har vi hittills inte sett så mycket av.

Ni har också fått kritik för att ni inte i tillräcklig utsträckning kämpar för de kvinnor som har de allra svårast och utsätts för exempelvis hedersvåld och IS förtryck.

– Det är väldigt klassiskt. Feminister har i alla tider fått höra att de engagerar sig i fel frågor, på fel sätt och av fel personer.

Finns det fog för kritiken?

– Nej, det tycker jag inte. Vi gör vad vi kan, det finns ingen brist på frågor som vi engagerar oss i, men det är intressant att man ger sig på oss i stället för dem som har makten.