Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guernica, Hanoi... och Gaza!

Hur länge ska de handelsförlamade EU och FN acceptera Israels massaker i Gaza, utan att ingripa?

Det förhandlas och diskuteras hit och dit utan att något sker. Det faller ett tungt löjets skimmer över dessa båda parter som inte kan komma överens om något som kan stoppa vansinnigheterna och folkmordet i Gaza.

USA:s inställning i frågan är väl känd, de ger israelerna fullt stöd på grund av att de inte vågar stöta sig med de mäktiga judar som bor i Amerika.

Det är också märkligt att ingen protest har hörts mot den mur israelerna har byggt mot palestinierna. Vad är det för skillnad mellan denna mur och Berlinmuren på sin tid?

De döda på grund av detta illdåd i Gasa kan räknas snart i tusentals mest civila , barn och kvinnor. Israelernas förluster rör sig totalt om några tiotal individer. Det framkommer i tv-sändningarna att israelerna till och med förstör Röda Korsets förbandsplatser och hindrar hjälpsändningarna att komma fram. Israelanhängarna säger att Israel måste ha rätt att försvara sig. Ja visst skall de ha den rätten, men situationen motiverar inte denna massiva militära insats.

Utrikesminister Carl Bildt erkänner i tv att Israel har brutit mycket grovt mot de mänskliga rättigheterna i Gaza. Det var mycket överraskande att höra det uttalandet från det hållet, men det hedrar honom att han har kommit till insikt om detta.

Jag tycker att det är på plats att påminna om Olof Palmes tal julen 1972 om kriget i Vietnam. Där han förband illdåden i modern historia med namn som Guernica, Oradour, Babi Jar, Katyn, Lidice, Treblinka, Sharpeville där våldet triumferat. Han tillförde då Hanoi julen 1972, nu är det dags att tillföra ytterligare ett namn – Gaza 2009.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel