Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guide till banden på Gefle Metal Festival - så många grader i helvetet är de

40 mer eller mindre extrema band på två dagar väntar då nya hårdrocksfestivalen Gefle Metal Festival gör sin jungfruresa 15-16 juli på Gasklockorna. Vi har synat banden i en fallande skala och bestämt hur många grader i helvetet de hamnar på där 100 är maxpoäng.

Behemoth

Behemoth spelar satanisk metal i ett land som verkar bli alltmer konservativt och katolskt. I likhet med landsmännen Vader höjer det deras nivå av grader i helvetet avsevärt. I Sverige är det ingen stor grej att kritisera religion - det är det desto mer i Polen.

Grader i helvetet: 100

Sportlov

Sportlov gör ondskefull snabb black metal - men med skojtexter om vintersport. Hade texterna varit seriösa hade de varit en 100-poängare på ondska-skalan. Nu får vi dra av fem poäng för humorismen.

Grader i helvetet: 95

Vader

Anade Vader vid starten 1983 att deras namn skulle bli förknippat med Disney? Klart är i alla fall att de får en hög placering på helvetesskalan. De har hållit på sjukt länge, de började spela extrem musik bakom järnridån, de spelar än i dag i ett land som verkar bli allt mer katolskt och konservativt. Och de har inte mesat till sig genom åren.

Grader i helvetet: 95

Gadget

Gadget är ett varierat grindcoreband men absolut utan meserier. Från Gävle. Hög score.

Grader i helvetet: 95

Abbath

Abbath var tidigare med i ett av norsk black metals största namn Immortal. Som verkligen var 100 procent True Norwegian Black Metal. Och också ett band vars sound förändras i samma takt som bandlogotypen genom karriären. Nu har Abbath gått solo och utseendet med liksminkning à Kiss är den samma. Hur satanisk låter han? Jo, riktigt mycket - även om det inte är lika utstuderat som under Immortals tidiga era.

Grader i helvetet: 90

In My Embrace

Kommer man från Sandviken/Gävle har man redan lyckats bli åtminstone 70 procent helvetisk. Spelar man sedan melodisk balalajka-black metal med dödsig touch à Dissection och sjunger på gammelsvenska - ja då kan vi inte annat än se oss nödgagde att plussa på ytterligare några hekto på helvetestronen.

Grader i helvetet: 90

Kreator

Tysk thrash metal var alltså mer kaotiskt och destruktivt i sitt uttryck än den amerikanska motsvarigheten. Om Megadeth mer kändes som ett vanligt rockband, var Kreator ett gäng galningar i jämförelse - understruket av Mille Petrozzas vansinniga stämma.

Ett exempel på hur tysk thrash har en annan ställning i exempelvis black metal-kretsar än amerikansk thrash är hur band som Sodom intervjuats i norska Slayer Mag.

Grader i helvetet: 90

Aborted

Belgien är känt för pedofili, mördare, serier, totalitär EU-byråkrati, terrorism, choklad, new beat, trapistöl och Front 242. Hela landet skriker 100 procent grader i helvetet. Och så är landet också känt för ständigt återkommande Aborted. Att de kommer högt på denna destruktiva skala skvallrar låttitlar som översatta: "Naglad genom hennes vaginor". Ett av få tillfällen att uppleva "gurgeldöds" på årets festival - även om den har snyggats till betänkligt genom åren. Men det är ju alltid kul att kunna urskilja riff också.

Grader i helvetet: 90

Firespawn

Snabb och brutal döds med folk från Entombed AD, Defleshed, Necrophobic och Unleashed. Saken är biff.

Grader i helvetet: 90

Bömbers

Old Funeral där medlemmar i Bömbers är kopplade till är mest kända för vara bandet Varg Vikernes var med i innan han startade Burzum. Kreddiga norska black metal-gubbar lirar Motörhead. Är det infernaliskt? Det kan du skriva upp.

Grader i helvetet: 90

.......................................................................................................................................

At The Gates

At The Gates har aldrig gjort det riktigt lätt för sig. Den senaste plattan var inte en upprepning av den tidigare vitt musikaliskt spridda katalogen. Det som 2008 skulle bli deras sista världsturné blev ett nytt album och flera nya turnéer. Och bara ett år efter Getaway Rock återvänder göteborgarna till Gävle. Förra året spelade de till och med på Liseberg.

Så hur många grader i helvetet ligger At The Gates på 2016? I att de är ett hårt gäng hederliga arbetande Göteborgsgrabbar - som går in helhjärtat för det de gör - death/thrash metal blir poängen hög. Kanske kan vi kalla dem för lite av ett dödsmetallens Tages?

Grader i helvetet: 85

Vallenfyre

För mig räcker det egentligen med att Adrian Skitsystem spelar trummor i det här bandet för att helvetsskalan ska skjuta i höjden. Och mörkt, hårt och tufft låter ju även denna supergrupp.

Grader i helvetet: 85

Puteraeon

Hederlig gammeldöds var det här. Och ja, det är ju hårt.

Grader i helvetet: 80

Altair

Stockholmare som lirar thrash i den tyska skolan är första intrycket efter en snabb lyssning. Aggressivt med riktigt elak sång och sjuka samplingar av Glassbilen (!).

Grader i helvetet: 80

Obituary

Obituary kan i ärlighetens namn inte räknas som ett av de mest spännande Florida-dödsbanden. Lite som ett dödsmetallens The Animals för att dra en parallell till 60-talet. Ett band som bara fortsätter och fortsätter och ger törstande nostalgiker en chans att återuppleva death metals glansdagar i skarven kring sent 80- och tidigt 90-tal. Du vill kanske hellre se Death, men det går ju inte för Chuck Shuldiner dog för femton år sedan. Då får du med andra ord hålla till godo med Obituary - inte det roligaste bandet men fortfarande uppskattat.

Grader i helvetet: 80

Destruction

Tyska thrash-bandet Destruction kommer under GMF framföra hela sitt album "Eternal Devastation" från 1986. En klockren kommentar på Facebook löd: "Är den bra?". Vi har svårt att fälla ett omdöme, men kan konstatera att det kanske inte är en av hårdrockens mest omtalade plattor. Utseendemässigt är de speciella i att inget tyskt band (oss veterligen) jobbat så hårt med vansinnigt mycket patronbälten. Nu lanserar vi en teori om de tyska thrash-banden vore från 1960-talet:

Kreator: Beatles

Destruction: Kinks

Sodom: Rolling Stones

Holy Moses: Mamas & The Papas

Grader i helvetet: 80

Mantar

Sludge innebär långsam malande tung metal. De låter amerikanska men är från Tyskland och har hyllats i Close-Up om jag inte missminner mig. Det här är rått och apatiskt. Och därmed ganska helvetiskt också. Det måste ju inte gå ultrasnabbt för att vara diaboliskt.

Grader i helvetet: 80

Frantic Amber

Melodisk dödsmetall är inte automatiskt liktydigt med hög helvetsscore. Men Elizabeth Andrews röst, som i stunder påminner om Danii Filths, gör att skräckskalan får sig en rejäl omgång. Den är faktiskt riktigt läskig att åhöra.

Grader i helvetet: 80

..............................................

Ihsahn

Om Abbath fortsätter på ungefär samma spår som han gjorde i Immortal går festivalens andra stora norska black metal-gigant Ihsahn motsatt väg. Å ena sidan var han med i kultiga Emperor - ett band där han en tid i princip (ta detta med en nypa salt nu) lär ha varit den enda i bandet som inte satt inne för mord eller kyrkbränning. Å andra sidan är han gitarrlärare i sin hemort Notodden. Gissningen är att de flesta kommer för att se Ihsahn för att han är Emperor-Ihsahn - inte solo-Ihsahn. Och internet skvallrar om han har ett potpurri med Emperor-låtar i sitt solo-set. Men publiken kommer få se en gitarrlärare från Notodden i grå stickad polotröja. Sanningen ligger nog snarare någonstans däremellan.

Emperor var ett band med flera stadier i karriären. "In The Nightside Eclipse" är en milstolpe inom black metal. De var också tidiga med användandet av synthar och symfoniska inslag. Vilket skulle få en hord av följare. Därefter blev Emperor ett mer proggigt band och ondskan fick succesivt falla undan för eftertänksamhet.

Som Fenriz i Darkthrone sa: "En Emperor-låt har fler riff än hel black metal-skiva behöver".

Det diaboliska med Ihsahn ligger främst i hans historia. Nu är han närmare att betrakta som en progg-rock-artist. Antingen gillar du det eller inte alls. Att sätta grader i helvetet på honom är vanskligt. Emperor var nära 100 grader. Ihsahn är på 50 så vi får mötas däremellan.

Grader i helvetet: 75

Tyranex

Fartfylld thrash från Västerås med sång som har en jäkla massa attityd. De har blodlust, de sjunger om häxor, ondska och död. Omslagskonsten är rå - och loggan också.

Grader i helvetet: 75

Candlemass

Många håller Candlemass som ett viktigt band. De kan närmast ses som skapare av den i dag ack så populära doom metal-genren (öppna Close Up Magazine och du kan få intrycket att vartannat aktivt band i dag har doominfluenser) om vi räknar bort föregångarna Black Sabbath, Pentagram etcetera. Candlemass är ännu ett exempel på ett svenskt band som rönte betydligt större framgångar utomlands än i Sverige. Kredibiliteten är intakt.

Grader i helvetet: 75.

Holy Moses

Mycket tysk thrash på årets festival. Det här är tufft och dessutom frontat av en kvinna som låter livsfarlig.

Grader i helvetet: 75

Myrkur

Kul att Danmark kommer in i matchen. Fenriz i Darkthrone lär ha sagt att "det är alltid mer black metal i Motörhead än det finns i hela Danmark". Bortsett Mercyful Fate säger citatet faktiskt sjukt mycket om detta land där till och med crustbanden tycks ha ett stråk av boogierock i sig. Nu är Myrkur här och har frälsat folk åt alla håll.

Grader i helvetet: 75.

Ice Age

Var högst troligen det enda thrash metal-bandet i Göteborg under 1980-talet med enbart kvinnliga medlemmar. Säkra källor pekar på att de ansågs tuffa redan då och efter en genomlyssning av kassettdemon "General Alert" från 1987 slår vi fast att betyget är högt.

Grader i helvetet: 75

Luftslott

Luftslott är svåra att placera i en sån här skala. Musiken är catchy tung rock som har kvalitéer för radio - i alla fall Bandit Rock. Men texterna ("Inga drömmar kvar" etcetera) är så ångestladdade och destruktiva att det helvetiska plussas på betänkligt. Glömde jag nämna att de är från Gävle och effekten det har på helvetiskhet?

Grader i helvetet: 70

Terminal Function

Genren djent uppfunnen av Meshuggah har en klinisk inramning men sin extrema tekniska fulländning. När jag lyssnar på sånt här tänker jag alltid på ett laboratorium i rymden där det händer om inte hemska, så skumma saker. Det finns blackiga riff här vilket bidrar till en viss helvetskänsla. Men det är också proggigt och vackert. Svårplacerat som fan, men vi drämmer till med en rätt hög score - för dessa pågår har ju sina rötter i Gästrikland.

Grader i helvetet: 70

.........................................................................

Overkill

Inte ett av de största banden i sitt gebit amerikansk thrash metal med rötterna i 80-talet. Men den där kaxiga och närmast teatralt uttrycksfulla vokalisten höjer ribban och visst går det undan.

Grader i helvetet: 65

Misery Loves Co.

Första spelningen på 16 år för dessa "svenska industrimästare". Och de låg på Earache. Alltså: ett rätt högt betyg ändå.

Grader i helvetet: 65

Dr. Living Dead

Dr. Living Dead är tajta, utklädda till skelett och har fräck scendekor. Utklädnaderna och konceptet med glimten i ögat plus rensången gör dock att det helvetiska betyget dras ned något. Betydligt mer amerikanskt än tyskt uttryck från dessa svenskar - alltså inte lika infernaliskt i denna kontext.

Grader i helvetet: 65

Dark Tranquillity

Ännu ett exempel på ett gäng musikaliska knegare från Göteborg med en väldigt mycket större internationell publik än vad någon svensk kan föreställa sig. Musikaliskt finns likheter med In Flames i att båda utvecklat sig från renodlad melodisk death metal (Göteborgs-soundet) till mer arenakompatibel hårdrock med synthinslag. DT är kanske inte det mest sataniska bandet på GMF - men de är ett gäng kämpar som lever för musiken och det ska premieras.

Grader i helvetet: 60

...........................................................

Sikth

Djent var det här! Andra gången djent! Med proggig touch. Ett band som vandrar från grindpartier till atmosfäriska utsvävningar och inte sparar på rensång. Alltså skitsvårt att placera i en sån här skala.

Grader i helvetet: 55

Arkaid

En jävla röst - där jävla får ses som positivt i sammanhanget. Musiken är inte lika helvetisk, men smart. Och inspirerad av rockabilly tydligen, men det hörs vekligen överhuvudtaget inte alls.

Grader i helvetet: 50

.....................................................................

Sister

"Rå energisk punkmetal" gäller för dessa stockholmers. De ser ganska farliga ut, men musiken låter party. Tänker på Backyard Babies stundtals. Party är inte helvetiskt.

Grader i helvetet: 45

Serpent Omega

Stoner doom metal? Ja hör och häpna - det är möjligt att kombinera. Och de lyckas klämma in crustpartier till och med. Sången är verkligen desperat men det samlade intrycket hamnar ändå i mellanskiktet för det helvetiska intrycket.

Grader i helvetet: 45

Amorphis

Amorphis har sin grund i dödsmetall, där de var något av pionjärer i att plocka in vackra och progressiva element - tänk Opeth. Det är mycket finsk nationalromantik över Amorphis. Och väldigt ljusblått. De kommer antagligen till himlen - inte helvetet.

Grader i helvetet: 40

Avatarium

Det är nåt i mig som undrar om inte Mölndalskillarna i Avatar kunde stämma det här bandet för namnstöld. "Girl With The Raven Mask" sätter sig verkligen, men speciellt djävulusiskt är det inte.

Grader i helvetet: 40

....................................................................

Anthrax

The Big Four är de stora amerikanska thrash metal-banden som slog i genom på 80-talet. Hit räknas Anthrax, Metallica, Megadeth och Slayer. Bland de stora motsvariga tyska banden återfinns två på årets Gefle Metal Festival: Kreator och Destruction (Holy Moses är väl där och nosar också). Lite tillspetsat kan man säga att Slayer låter mest tyskt av de amerikanska gängen. Vad det beror på är en egen artikel: men låt oss bara förenkla med att musik ter sig annorlunda om du nyttjar marijuana och lever i sol iklädd bermudashorts jämfört med om du växer upp i industriområden i Tyskland och använder taskig vodka och burköl. Och dessutom bor granne med järnridån och har hotet om kärnvapenkrig hängande över dig (tesen håller kanske inte hela vägen då Kreator sedermera visat sig vara förespråkare för marijuana).

Det finns många tolkningar av thrash metal därute - men Anthrax får ändå räknas till den snällare delen av genren. För hur diabolisk är egentligen Joey Belladonna med sin falsett? Så där va?

Grader i helvetet: 25

Mass Murder Agenda

Vad är det med gagballs och hårdrock? BDSM är onekligen en stark inspiration i delar av metalvärlden. Industriellt sound, en ganska fånigt bandnamn och lite för mycket rensång. Tyvärr - det här sätter inte världen i brand.

Grader i helvetet: 20

.....

Man.Machine.Industry

Det här är för radiovänligt och industriellt för att få en hög score - tyvärr.

Grader i helvetet: 15

Forever Still

Det här låter mer danskt än Myrkur på nåt vänster. Emotionell hård rock med väldigt stark sång som hade funkat lika bra i ett popsammanhang. Det finns något här som påminner om Evanescence och det är ju 0 på helvetesskalan, men här utdelas det i alla fall några vampyrskrik.

Grader i helvetet: 5

Nils Palmeby 026-15 95 53 nils.palmeby@mittmedia.se