Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide till Gaiman-kulten

/
  • Neil Gaiman.
  • 1) ”Sandman”. En klassiker i genren, om Dream, en av de ändlösa ”som alltid har funnits och som alltid kommer att finnas”. Serien publicerades i 75 nummer av DC Comics och är en given referenspunkt för läsare av serieromaner.
  • 3) ”American gods”. Gaimans blandning av americana och fantasy om den gamla världens gudar som immigranter tog med till USA och vars krafter försvagas när tron på dem minskar.
  • 5) ”The Wolves in the walls”. En barnbok med läckra illustrationer om vad som händer när vargarna kommer ut ur väggarna och tar över hemmet. Förlaga till Folkteaterns nya pjäs med premiär i veckan.
  • 2) ”The Graveyard book”. Om babyn Bod vars familj mördas och han blir adopterad av spöken på en kyrkogård. En modernisering av Kiplings ”Djungelboken” som bär Gaimans omisskännliga prägel.
  • 4) ”Stardust”. En riktig saga om förälskade Tristan som för att få kyssa vackra Victoria måste lämna sin by för att hitta en fallen stjärna och föra den tillbaka som kärleksbetygelse.

Vem är han, författaren till boken som Folkteaterns föreställning ”Vargar i väggarna” bygger på? Miljoner läser honom men på kultursidorna är han en doldis. Vi har guiden till Neil Gaimans mångskiftande författarskap – inför Folkteaterns premiär.

Annons

Kultförfattaren är ett märkligt djur. Han – ja, det är oftast en man – liksom glider in under den kulturella radarn som ett stealthflygplan, attraherar miljontals läsare utan att få stora recensioner på kultursidorna. Kultförfattaren lever i ett eget universum där litteraturens ängsliga trender är ointressanta.

Folkteaterns nya pjäs baseras på en av vår tids största kultförfattare: Neil Gaiman. London Times har refererat till honom som ”den mest kända författaren som du aldrig har hört talas om”.

Folkteatern har dock hört talas om honom, och dessutom en av hans mindre kända böcker, om än populär hos dem som har läst den.

Barnboken ”The Wolves in the walls”, med fantastiska illustrationer av Dave McKean, är en charmig och, bakom den simpla storyn, mångbottnad berättelse om en familj som får fly från sitt hem när vargarna som bor i väggen kommer ut och tar över hemmet, tittar på deras tv och äter deras sylt.

Men det är inte den barnboken som är Neil Gaimans väg till berömmelse. Hans breda fanbas byggdes med serieromanen ”Sandman”, och han räknas tillsammans med Alan Moore som en av genrens galjonsfigurer. Men Neil Gaiman är så mycket mer än serieromaner. Han känns mer igen i återkommande teman än för sin, säg, prosastil.

Han skriver barnböcker, ungdomsböcker, serieromaner, vuxenromaner, fantasy, sagor, noveller, filmmanus, science fiction …

De som har följt honom sedan ”Sandman” har hängt med under åren, men hans ombytlighet mellan genrer och form har hela tiden adderat nya fans, sådana som nödvändigtvis inte läser serieromaner. För trots att hans stjärna steg med serieromanerna, har han en mycket litterär bakgrund. Han föddes in bland bokhyllor, 1960 i England, och har i intervjuer vittnat om att han aldrig hade varit där han är i dag utan bibliotek och bibliotekarier.

Nu bor han i USA, men det brittiska arvet märks tydligt hos honom, inte minst genom influensen från författare som JRR Tolkien och CS Lewis. Men även nya hemlandets Edgar Allan Poe anas.

Neil Gaiman ser också ut som en kultförfattare. Svart skinnjacka och hårfagert rufs.

Han verkar också i en tid gynnsam för kultförfattaren – med nätet går det att bygga en publik utan hjälp från det litterära etablissemanget. Neil Gaiman var en av de första författarna som anammade bloggandet, och han har i skrivande stund 1,6 miljoner följare på Twitter.

Efter att ha läst ett par av hans romaner, ”The Graveyard book” och ”Stardust”, kan jag inte säga att jag imponeras av honom som prosaist, däremot är det lätt att förstå hans popularitet som berättare. Och där tror jag hemligheten bakom hans stora popularitet ligger – en författare som får sina böcker att kännas som godnattsagorna när man var barn.

I en intervju med tidskriften The New Yorker säger han att han skulle vilja skapa religioner, ha en liten butik där han frågar ut kunderna om vilket slags tro de vill ha och sedan fantisera fram den. På sätt och vis gör han det redan, och inte bara i det ambitiösa romanprojektet ”American gods”. För hans mest hängivna fans är dock Neil Gaiman själv guden.

Annons