Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldbaggesuccé för "Äta sova dö"

Förhandssnacket handlade om kontroversiella "Call girl" och Oscarsnominerade "Searching for Sugar Man". Men det blev lilla "Äta sova dö" och debuterande regissören Gabriela Pichler som tog de stora priserna på Guldbaggegalan.

Den socialrealistiska filmen vann fyra priser, för bästa film, regi, manuskript och kvinnliga huvudroll, till debutanten Nermina Lukac.
- Det är så otroligt kul. Jag hade aldrig kunnat tro detta. Hade inte ens förberett ett tal, säger hon till TT Spektra och tillägger:
- Nu vill jag fortsätta som skådespelare och ska skaffa agent.


Hyllade pappa


Regissören Gabriela Pichler hade inte väntat sig den här framgången. Hon hyllade i tacktalet på galan sin pappa som dog i cancer strax efter att hon tagit sina första steg in i branschen när hon började filma i mitten av 2000-talet.
- Men jag hade önskat att han hade varit med och sett det här, säger hon och höjer sina två Guldbaggar. Fast det tog jag ändå att han är på något vis, säger hon till TT Spektra efter galan.
För "Call girl", som hade flest nomineringar - 11 stycken, började prisutdelningen bra med 4 baggar (foto, kostym, ljud och scenografi) på den del av galan som inte tv-sändes, men när väl kamerorna slagits på gick den omtalade filmen om 70-talets bordellhärva miste om alla övriga priser.


Vidskeplig

Även "Searching for Sugar Man" lyckades sämre väntat. Det var första gången på 13 år en dokumentär var nominerad i kategorin bästa film.
Malik Bendjelloul fick se fyra vinstchanser gå honom förbi under kvällen innan han belönades med priset för bästa dokumentärfilm - samma kategori regissören blivit Oscarsnominerad i.
Bendjelloul skyllde på vidskeplighet när han tog emot priset och berättade att han inte förberett något tacktal.


Hederspris till Hasse
Kvällens längsta ovation mötte Hans Alfredson, som fick ta emot hederspriset ur Filminstitutets vd Anna Serners hand. Hans Alfredson har under sin långa karriär redan vunnit tre Guldbaggar för bästa regi; för "Ägget är löst" (debutpriset, 1975), "Den enfaldige mördaren" (1982) och "Falsk som vatten" (1986).
- Jag vet inte vem jag ska rikta mitt tack mot utan jag riktar det till juryn som visat så gott förstånd så att de valt mig, sade Hans Alfredson.
- Det känns mycket trevligt att ha fått det här priset, säger Alfredson till TT Spektra efter galan.
Om sitt långa tal sa han:
- Det har jag funderat på lite till och från under dagen. Det blev säkert 8-9 minuter långt, säger han mycket nöjt.


Mikael Forsell/TT Spektra

Miranda Sigander/TT Spektra
noje@ttspektra.se