Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gungan – en riktig rysare

En liten flicka gungar. Gungan hänger från ett träd. Grenen knakar oroväckande.

Faktiskt en av de allra otäckaste scenerna i den här skräckfilmen. Ni skrattar? Men allvarligt. Jag ryser.

Trots att det finns rikligt med tillfällen att säga repliken från ”Sjätte sinnet” igen: jag ser döda människor.

Folk begår nämligen massjälvmord. Mitt i Central Park. Förgiftade av osynlig gas. Terrorister ligger bakom, säger myndigheterna.

Käre, pålitlige Mark Wahlberg spelar en naturkunskapslärare som kanske vet bättre. Han flyr från New York tillsammans med sin fru, en kollega och en åttaårig flicka (hon i gungan). Men massdöden hinner ikapp. Poliser skjuter skallen av sig själva, föräldrar skär upp handlederna, byggjobbare kastar sig från taken.

”The happening” är alltså en film i regi av M Night Shyamalan som blev skräckmästare efter succén med ”Sjätte sinnet”. Han fortsatte med ”Signs” och ”The village” av bara farten. Han tycks inte vilja pyssla med annat än att skapa oroande stämning. Här med en förskräcklig blåst som sätter träden och gungan i rörelse.

Utan att avslöja för mycket; Shyamalan ansluter sig till det populäraste temat just nu – naturens hämnd. Det är billiga poäng. Och själva storyn är okomplicerat rätlinjig.

Men det finns också en enkel elegans i botten på den här berättelsen om hur människor beslutar sig för att döda sig själva. Ja, för vi mänskor brukar ju beskrivas som det största hotet mot vår planet.

Några kommer att säga att det mest skrämmande med ”The happening” är att Shyamalan så envist slavar kvar i skräckfilmsträsket.

Men låt honom. Så länge mannen levererar en subtil varumärkesrysare då och då. Här gör han bättre ifrån sig än på länge. Bodil Juggas