Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Cyrén är död

Gävleformgivaren Gunnar Cyrén avled tidigt i torsdags morse på Gävle sjukhus 82 år gammal.

Annons

Gunnar Cyrén föddes 23 juli 1931 och växte upp på Brynäs. Vid 14 blev han guldsmedslärling och erhöll som 17-åring gesällbrev i yrket. Året därpå kom han i på
Konstfacksskolan i Stockholm, där han utbildade sig till silversmed. Efter ett par års anställning vid en silverproduktionsverkstad i Uppsala fick han jobb som formgivare vid glasbruket i Orrefors, dit han flyttade med makan Birgitta och knappt ett år gamle sonen Mårten.

Efter tolv i Småland återvände familjen 1970 till Gävle, då Gunnar Cyrén fått ett anbud från det amerikanska designföretaget Dansk Design, specialiserat på produkter för köket och hemmet. Där tog han fram produkter som tillverkades i stora serier för den amerikanska marknaden, bland annat kollektioner i plast i starka färger.

Gunnar Cyréns samarbete med Dansk Design fortsatte under 20 år och pågick parallellt med uppdragen från Orrefors, som han återupptog kontakten med i mitten av 1970-talet.
I slutet av 1970-talet hade Gunnar Cyrén fått mer tid och resurser för att utveckla egna utställningsidéer och började åter arbeta med silver.

Till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991 formgav Gunnar Cyrén bestick och dricksglas till Nobelservisen, som används vid festen i stadshuset 10 december varje år. Även ljusstakarna som pryder honnörsbordet bär Cyréns signatur.

1996 hyllades formgivaren med en fyllig permanentutställning på Länsmuseet, där stora montrar rymmer betydande delar av hans produktion av bruksföremål, konstglas och silversmide.

Vid sidan av sin gärning som formgivare var Cyrén även en flitig amatörmusiker som medverkade med sin saxofon i många jazzsammanhang.
Gunnar Cyrén var sedan flera år sjuk i Parkinsons och avled i sviterna av en lunginflammation.

Närmast anhöriga är makan Birgitta och sönerna Mårten, henrik och Gustav med familjer.