Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf vill beröra med sina texter

Innan dan är slut har 16-årige Gustaf Lindstein-Modin gjort sig av med en stor del av sin personlighet. Hästsvansen. Fast mössan behåller han, för den tillhör hans image som hårdrockare, sångare och låtskrivare i Gävlegruppen Vendetta.

Annons

Och i slutet av juni tar han nästa steg i sin mognadsprocess. För första gången i sitt unga liv ska Gustaf klara sig utan föräldrar, syskon, kompisar och hårdrockgruppen Vendetta. Flyga till USA. Gå en sommarkurs på Wyoming Seminary med musik-, teater- och musikalinriktning. Och sätta upp Fiddler On The Roof tillsammans med sina kurskamrater. Från scratch till premiär.
– Fast jag hade hoppats på Jesus Christ, för musikens, sångens och rollernas skull, berättar Gustaf som från början sökte inriktning musik.
– Eftersom den kursen är inriktad på storbandsjazz och jag saknar både klassisk skolning och teori valde jag i stället musikal, fortsätter Gustaf, som också spelar gitarr, bas, trummor, och behärskar även fiol, trumpet, cello och munspel.
– Men jag gillar musikaler, och Fiddler On The Roof blir bra för mig som sångare, säger Gustaf och sjunger ”If I was a rich man” (på beställning) med imponerande bas och pondus.
Fast ”rich”, i
meningen rik på pengar, vill han inte bli.
– Jag vill lyckas som politisk textförfattare och som människa, pengar bryr jag mig inte om.
”Människa”, innebär för Gustaf att ha en buddhistisk och socialistisk livssyn och att genom egna texter och egen musik få människor att intressera sig för och engagera sig i politik.
– Fast jag vill inte jobba som politiker, utan föra ut mitt budskap via konserter, skivor, internet, konvolut och flyers.
Om han tycker att han tänker realistiskt?
– Tom Morello i Rage Against The Machine har läst vid Harvard university och lyckats förena musik och politik. Jag älskar musik så mycket att jag är beredd att svälta bara jag får skriva, spela och agitera.
Gustaf hoppas också att tiden i USA ska ge honom mer kunskap om det amerikanska samhället, mera mod och sans, lära honom att acceptera förändringar och ge honom en sjusträngad gitarr (som är billigare att köpa i USA än i Sverige).
– Och bli mer strukturerad på repen, inskjuter kompisen Marcus Nilsson – gitarrist i Vendetta och som slagit sig ned vid vårt bord.
Både Gustaf och Marcus går på Engelska skolan, och det var rektorn, Anthony Millward, som uppmuntrade Gustaf att söka Wyoming-kursen.
Mr Millward har också en egen baktanke med Gustaf, som är Engelska skolan Sveriges första sommarelev vid Wyoming Seminary. 2009 utvidgas och permanentas samarbetet och då kommer även andra europeiska skolor och en handfull elever per sommar att bjudas in.
Och då vill Mr Millward redan ha gjort Engelska skolan i Gävle känd.
Genom Gustaf!

Mer läsning

Annons