Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gyllene avslutning på A-fisket

Arbetarbladets sportfisketävling 2008 är avslutad.
Under sista veckan kom det ingen rapport om storfångster utan det var i gäddklassen som det blev förändring i toppen.

Som vi aviserade på förra fiskesidan var det en storfisk på gång i gäddklassen.
Reinhard Opitz från Långsand är en riktig veteran när det gäller gäddfiske. I dag är Reinhard 72 år och fiske har varit det stora intresset sedan barnsben. Framförallt är det jakten på de stora gäddorna som har fascinerat honom.
Under årens lopp har det blivit en bra bit över 100 gäddor som har passerat
10 kilosgränsen. Reinhards personliga rekord låg tidigare på 12,8 kilo, men
15 oktober fick rekordet sig en rejäl putsning.
Den som har följt A-fisket under årens lopp känner igen namnet Opitz, förutom pappa Reinhard har sönerna Thomas och Andreas under årens lopp tagit närmare 20 pallplatser, tillsammans har de sju segrar i A-fisket.
1999 vann Reinhard senast och som sagt har det vid flera tillfällen varit grabbarna som snuvat honom på segern.15 oktober var trion ute på Marmafjärden för att försöka lura en storgädda.
De hade börjat fisketuren i gryningen och fiskedagen hade gett ett 15-tal gäddor, de flesta kan vi kalla ordinära i storleksklassen 3–6 kilo.
Grabbarna körde med jerkbaitfiske, men Reinhard håller sig till jiggfiske för det vet han ska fungera.
Det började bli tidig eftermiddag när det nöp till ordentligt på Reinhards jigg. Med sin erfarenhet kände han att det var något större som hade huggit, han gissade på över 10 kilo.
Fisken som hade huggit på cirka fyra meters djup var ingen stridis utan den tjurade och segade lite, men följde med tanke på sin storlek med rätt så ”snällt”.

Det tog inte många minuter förrän fisken var inom synhåll från båten och trion kunde konstatera att det var en stor rackare – kanske över 13 kilo – vilket skulle vara nytt personligt för Reinhard.
Eftersom familjen Opitz kör med c&r- fiske var det försiktighet som gällde vid intagning av fisken. Reinhard lotsade den ”snälla” fisken över ett karpnät som Thomas la ut så att fisken kunde landas varsamt.
Nu var det som så många gånger förr bråttom att få upp fisken och väga, mäta och fotografera den så att fisken så snart som möjligt kunde sättas tillbaka.
Sedan snabbt in till land och hela proceduren var över på några ögonblick.Resultatet var ett riktigt praktexemplar på hela 15 kilo och 120 cm – den noteringen är nytt personligt rekord för Reinhard samtidigt som det är en tangering av rekordet för gädda i A-fisket.
Som lite kuriosa i sammanhanget kan nämnas att Reinhard är den äldste vinnaren i A-fisket. Rekordet delar han med den yngste vinnaren, Sami Hammarberg, som 2005 också tog en gädda på 15 kilo.Arbetarbladets sportfisketävling A-fisket gör nu ett litet uppehåll, men på fiskeredaktionen blir vi glada om du skickar in bilder och rapporter från ditt fiske under november/december.
Arbetarbladet och vår medarrangör Berras Sportfiske sätter därmed punkt för
A-fisket 2008 och ser fram mot nästa års tävling som startar på nyårsdagen 2009.