Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnastik för öronen

De kommer någon gång varje år, ofta på sommaren, tidningarnas featuretexter om roliga stadsslogans. ”Enköping – Sveriges närmaste stad”. ”Glada Hudik” är en klassiker i sammanhanget naturligtvis. Skurups halsbrytande: ”When in Europe – don´t miss Skurup”. Och min favorit: ”A som i Arboga”.

Mikael Strömberg föreslår att vi skrotar de flåshurtiga skyltarna vid orternas infarter och ersätter dem med ljudande stadsportar. Med hjälp av olika reliefmönster i asfalten kan en rytmisk, pulserande, skakande stadsjingel fortplantas i bilplåten och in i förarhytten. Så att det både låter och känns i kroppen när man välkomnas in i en stad.

Boken ”Ljudbiblioteket” lånar formen lite av ett kuriosakabinett i ämnet ljud.

Mikael Strömberg (kulturskribent, ljudkonnässör och tills nyligen medarbetare i kommunens kulturhuvudstadsgrupp) far runt åt alla håll runt det besynnerliga skåpet och drar ut lådor med infall, idéer och en massa halsbrytande fakta. Typ: ”Rymdforskare fångade nyligen upp en kusligt låg, brummande baston, 57 oktaver från ettstrukna C, från ett svart hål 250 miljoner ljusår bort”. Därefter utvecklar han resonemanget med frågan: ”Har universum ett ljud?”.

Det är mysigt med den där förevisningen, mysigt i Strömbergs sällskap, och i Joakim Pirinens, som har gjort illustrationerna. Och lite sinnesvidgande också, åtminstone vad gäller ett sinne. Man får koncentrera sig på sina öron, isolera sin hörsel från sina andra sinnen och ägna den en stunds meditation.

I slutet av boken har Strömberg till och med lagt in några ljudövningar som syftar till att vidga läsarens öron.

Med nygymnastiserade öron lyssnar jag sedan på Strömbergs och Pirinens nya cd-skiva ”Skönhetsmord”, en surrealistisk deckarhistoria i traditionen från 60-talets text-ljud-kompositioner.

, hörs Strömbergs stämma raskt resonera sig fram genom brottets alla bisarra detaljer,