Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häftiga krafter och bra story

/
 • MÖRK LÄRJUNGE. ”The Force Unleashed” är en ny ”Star Wars”-episod i spelform där vi får möta Darth Vaders hemlige lärjunge. Handlingen utspelar sig mellan filmerna ”Star Wars Episod III: Mörkrets hämd” och ”Stjärnornas krig”.
 • KRAFTFULL ACTION. Actionspelet ”Star          Wars The Force Unleashed” bjuder på häftiga demonstrationer av ”kraften”.

”Star Wars Episod III: Mörkrets hämd” får en fortsättning i höst.
Men det handlar inte om en ny film.

Annons

I stället får vi följa historien om Darth Vaders hemlige lärjunge i actionspelet ”Star Wars: The force unleashed”.

Sagan om de ädla jediriddarnas kamp mot de onda Sith-lorderna fortsätter i Lucasarts nya spel ”Star Wars: The force unleashed”. Fast den här gången följer vi storyn från det ”andra laget”, de onda. På förhand har spelet beskrivits som ”Star Wars: Episod 3.5”. Precis som när Nintendo 64-spelet ”Shadows of the empire” släpptes för drygt tio år sedan så handlar det om ett helt koncept som baseras på en novell som släpps tillsammans med en rad nya licensprodukter. Förutom tv-spelet till Xbox 360 och Playstation 3 så lanseras nya Lego-figurer, serietidningar och rollspelstillägg.

Handlingen tar vid en tid efter perioden då den senaste spelfilmen (Episod III) slutade. Darth Vader är i full färd med att, på kejsarens order, jaga och utrota de sista kvarvarande Jediriddarna. Efter en våldsam strid på Wookiernas hemplanet Kashyyk, så dödar Vader en jediriddare och tar hans son för att träna pojken till att bli hans lärjunge.

När spelet börjar beordrar Vader lärjungen (spelets huvudperson) att hitta och mörda en Jedi som ett makabert examensuppdrag.
”The Force Unleashed” är ett klassiskt actionspel som lånar friskt från ”God of War”, ”Heavenly Sword” och ”Devil May Cry”. Att man spelar på det onda Imperiets sida gör naturligtvis att man har en del riktigt grymma krafter att leka med. Förutom attacker med sitt ljussvärd så kan man, med ”kraftens” hjälp, gripa tag i föremål och fiender och slunga dem som projektiler mot sina angripare.


I inledningen får du verkligen se vad ”kraften” går för då du spelar som Darth Vader själv. När handlingen sedan börjar på riktigt så är egenskaperna mer begränsade. De olika krafterna, som kan uppgraderas på klassiskt rollspelsvis, är fantastiskt häftigt iscensatta och ger verkligen känslan av att utnyttja ”The Force” fullt ut. Vad som däremot inte är lika bra är att kameravinklarna ibland gör det svårt att sikta in sig på rätt föremål - bitvis riktigt irriterande.

Miljöerna är fantastiskt detaljerade och grafiken är överlag riktigt snygg. Spelet använder sig av en läcker fysikmotor som gör att de spektakulära kraftuppvisningarna blir riktigt häftiga. Illusionen av att befinna sig i en ”Star Wars”-film förstärks också av att storyn känns så helgjuten. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom George Lucas själv har haft ett finger med i spelet.

För ”Star Wars”-fans är ”The Force Unleashed”, naturligtvis ett måste. Det är helt klart det bästa spelet som baserats på George Lucas universum sedan ”Knights of the old republic”, men även om helheten är en trevlig upplevelse så finns det en del tveksamheter.

De redan nämnda kameraproblemen är en källa till irritation, liksom de oinspirerade svärdsstriderna och fiendernas artificiella intelligens. Du kommer ofta att stöta på fiender som står stilla och väntar med att attackera tills du kommer inom ett visst avstånd. Uppdragen kan också kännas lite opedagogiskt upplagda. Jag hamnade i ett antal situationer där man helt enkelt inte förstod vad som skulle göras.

Trots problemen så är ”The Force Unleashed” ett riktigt trevligt actionspel, som kanske främst riktar sig till de redan frälsta (och det är ju några stycken). Grafiken, de häftiga krafterna och storyn – som för övrigt bjuder på en del intressanta vändningar och fyller i luckor i ”Star Wars”-mytologin – gör det här till en riktig högtidsstund för alla som gillar George Lucas galax ”far, far away”.

Mer läsning

Annons