Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagaparken kan få nytt hus för handel

35 personer kan få sysselsättning i växthusprojektet i Hagaparken – om det blir av.
Dessutom kan det på sikt byggas butiker och eventuellt ett kafé.

Projektet "Närproducerat Hofors" kommer att kosta 19,3 miljoner kronor.

För socialnämndens del ska projektet inte innebära några ytterligare kostnader. Personal står Centrum för arbete, CFA, för och socialnämnden går in med pengar ur sina medel för försörjningsstöd.

– Hofors kommuns insats mäts i arbetstid. Det är inga ytterligare kostnader för Hofors kommun i första etappen, säger Kjell Johansson, vd på Entré Hofors.

Resten, nära 10 miljoner kronor, ska finansieras med pengar från ett antal fonder. Den första man lämnar in ansökan till är Europeiska socialfonden, som ska skapa fler vägar till jobb eller eget företagande för dem som står långt från arbetsmarknaden.

– Här är projektets akilleshäl. Får vi inte pengar måste vi fundera ett varv till, säger Kjell Johansson.

En butik vid E16 där grönsaker odlade i växthuset, lokalproducerad honung, viltkött och andra lokala produkter kan säljas är också med i planerna. Hur det kan se ut visas i en film på Entré Hofors hemsida. På skisserna som lämnats in till bygg- och miljökontoret, som ska göra ett förslag på ny detaljplan, finns ett kafé.

– Det är inte säkert att det blir just ett kafé, men någon form av servering vore trevligt, säger Kjell Johansson.

För att kunna utnyttja vatten och avlopp som finns kvar sedan hyreshusen på Storgatan revs planerar man att de tre 50 meter långa växthusen ska byggas ungefär där husen stod.

– Det enda som inte finns kvar är elen, säger Kjell Johansson.

Ovako, som äger en stor del av det som i dag är park, kan få en ny infart från parken i framtiden. Till att börja med planeras en ny lastbilsparkering med toaletter intill.

LÄS MER:

Vattenfall får miljonböter för dödsolyckan

TRAVSURR: Eklöfs tre spikar i V75