Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Barn ska inte kunna få vårdskulder

/

Föräldrar ska göras fullt ansvariga för att betala barns vårdavgifter. Barn ska inte kunna drabbas av inkassokrav på grund av att föräldrarna inte betalat avgifterna, enligt ett förslag från regeringen.

Annons

Socialminister Göran Hägglund (KD) presenterade förslaget i ett tal på en konferens om barns rättigheter i regi av socialdepartementet och Barnombudsmannen (BO).

Enligt en rapport från BO tidigare i år börjar omkring 12 000 barn vuxenlivet med att få inbetalningskrav från landstingen på vårdavgifter som deras föräldrar inte har betalat under uppväxten. Landstingen ser olika på vem de ska kräva på betalning, eller om de skriver av skulderna.

En lagändring ska göra att det blir klart att det är föräldrarna/vårdnadshavarna som ansvarar för att avgifterna betalas och att de inte kan lastas över på barnen när de blivit 18 år.

Göran Hägglund räknar med att en proposition ska kunna lämnas till riksdagen senare i år, vilket skulle kunna innebära att en lagändring kan vara gjord till 2011.

På konferensen sade socialministern också att han ska låta en utredare se över hur konflikter mellan föräldrar ska kunna undvikas om sådant som barnbidrag och andra stöd från samhället efter en skilsmässa.

– Det finns många regler som kan ge upphov till konflikter. Stöd från samhället borde uppmuntra till lösningar i stället för att vara bränsle i redan uppflammande lägen, sade Hägglund.

– Det handlar inte om vem som ska betala men om vi kan underlätta för föräldrar att klara ut problemen, sade han till TT efter talet.

Utredare blir generalsekreteraren för Bris, Göran Harnesk, och han ska redovisa sitt uppdrag i december 2010. Enligt Göran Hägglund är hans uppdrag brett.

Annons