Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund kritisk mot rymning

Socialminister Göran Hägglund anser att det är oacceptabelt att en 35-årig morddömd man kunde rymma från rättspsyk i Säter:
– Personer som får vård och bedöms som farliga ska inte ha möjlighet att lämna sjukhusområdet.

Annons

Hägglund menar att sjukhuset av allt att döma har felbedömt 35-åringens vilja att ge sig av därifrån.
– Personer som har domstolsbeslut på att de är satta i förvar ska inte kunna kliva ut på det här sättet, säger socialministern.På måndagen kom det fram att 35-åringen, som saknar körkort, köpte en bil för bara några dagar sedan.
– Det tyder på att rymningen var noga planerad, säger Sören Sandell på Dalapolisen.
Säters sjukhus förklarar bilköpet med att de flesta intagna har mobiler och tillgång till datorer. Personalen har ingen rätt att hindra deras kommunikation med yttervärlden och heller ingen rätt att bestämma vad de ska göra med sina egna pengar.


– För många patienter kan det nog vara bra, men det kan dessvärre missbrukas också. Och vi önskar att vi skulle ha lite större möjligheter att inte tillåta sådant, säger Lillemor Lövström, sjukhusets säkerhets- och pressansvariga.


Göran Hägglund hänvisar till att det pågår en översyn av säkerhetsreglerna för dem som tvångsvårdas, bland annat när det gäller tillgången till mobiltelefoner.
– När översynen är klar får vi ta ställning till om regelverket är tillfyllest eller om någonting behöver ändras, säger han.Polisen betraktar 35-åringen som farlig och har utfärdat rikslarm. Tips har strömmat in, bland annat tror sig en person ha sett rymlingen i norra Skåne. Men på måndagseftermiddagen hade mannen ännu inte hittats. Då sökte man efter honom i bland annat hans hemtrakter i Västmanland.


Psykiatrikern Ulf Åsgård tror att mannen befinner sig någonstans söder om Dalälven. Han konstaterar dock att de flesta som avviker brukar hittas snabbt, oftast inom en vecka.


Mannen avvek under en timmes obevakad frigång när han på söndagen fick röra sig på egen hand på sjukhusområdet. Platsen där han vistades är inte inhägnad, och i princip kan han ha promenerat därifrån utan att någon lagt märke till det.
35-åringen har vårdats på Säter i flera år och har inte rymt tidigare.

Mer läsning

Annons