Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund tappar

Göran Hägglund och hans kristdemokrater har svårt att hävda sig i högeralliansen. Man är det parti som sladdar mest och inte sällan hamnar nedanför 4-procentspärren till riksdagen. Nu är Göran Hägglund tydligen född optimist. Liksom sin företrädare Alf Svensson, tror han på politiska under och sådana har skett tidigare. Så han jobbar envetet på trots motvind.

I helgen presenterades två opinionsmätningar där kristdemokraterna i den ena hade 4,3 procent och i den andra 2,5. Det är sannolikt i spannet mellan dessa båda siffror som partiet befinner sig just nu.

Göran Hägglund har i alliansregeringen fått igenom partiets hjärtefrågor från fastighetsskatten till vårdnadsbidraget, men har samtidigt allt mer blivit högeralliansens sänke. Om någon satt grus i alliansregeringens politik så är det Hägglund. Från homofobin över fastighetsskatten till vårdnadsbidraget. För trots goda intentioner har Hägglund misslyckats.

Kristdemokraterna gjorde ett dåligt riksdagsval redan 2006 trots höga ambitioner och har inte lyckats vända den nedåtgående trenden. Allt mer utgör man en belastning för de borgerliga väljare som fortfarande hoppas på en alliansseger efter 2010. Om kd ramlar under 4-procentsspärren kan Reinfeldt hälsa hem som statsminister.

Kritiken mot kd-politiken har kommit från många håll, inte bara från oppositionen. Hägglund har ruskat av sig kritiken och fortsatt som om inget hänt. Då blir det också lindanseri kring fyraprocentspärren.

Ett riktig bakslag har partiet drabbats av vad gäller homoäktenskapen.

Fredrik Reinfeldt och de två övriga partierna i alliansregeringen körde helt enkelt över kristdemokraterna. En könsneutral äktenskapslag ska levereras nu i januari.

För att i någon mån rädda kristdemokraternas ansikte blir det ingen regeringsproposition med förslag om en ny äktenskapslag med en i så fall vidhängande kd-reservation. I stället väljer de tre borgerliga partierna, som stöder införandet av

könsneutrala äktenskap, att låta frågan avgöras i riksdagen och inte vid ett regeringssammanträde.

De senaste opinionsmätningarna visar att det är moderaterna som är vinnarna i alliansregeringen. Det är Borg och Reinfeldt som lockar väljarna medan småpartierna i alliansen har allt svårare att hävda sig. Kristdemokraterna allra sämst. Något som kan leda till att spänningarna inom alliansen kan öka ju närmare valet 2010 vi kommer.

Kenneth Jonsgården

Tel.