Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglunds problem fortsätter

Annons

I dag öppnar kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund partiets riksting i Norrköping. Det är ett något sargat parti som samlas. I och för sig är det inget fel på självförtroendet, man sitter ju i en regering, men opinionssiffrorna är dystra. Lika ofta under fyraprocentsspärren till riksdagen som över.

Problemet är att Göran Hägglund inte lyckas lyfta sitt parti efter Alf Svenssons många år som partiordförande. Till en del beror det på en vankelmodig politik och till en del på att man förvaltat sina hjärtefrågor med allt för lätt hand. Den nya fastighetsskatten blev ett misslyckande. I stället för sänkt skatt har de flesta fått höjd.

Fastighetsägarna har redan börjat mullra över detta misslyckande.

Knappast en fråga som lyfter partiet. Den är dessutom sedan länge ockuperade folkpartiet.

Kristdemokraterna gjorde ett uselt riksdagsval 2006 och har inte lyckats vända den nedåtgående trenden. Allt mer utgör man en belastning för de borgerliga väljare som fortfarande hoppas på en alliansseger efter 2010. Om kd ramlar under fyraprocentsspärren kan Reinfeldt hälsa hem som statsminister.

Efter sommaren har det gått två år sedan sedan regeringen Reinfeldt tillträdde. Då var det jubel och glamman. Nu är verkligheten en helt annan och dystrare. Högeralliansen ligger långt efter oppositionen i alla opinionsmätningar och kristdemokraterna tävlar med Sverigedemokraterna om vilket parti som ligger över eller under fyraprocentsspärren.

Även vad gäller delar av politiken har Sverigedemokraterna tagit sig in på kristdemokraternas domäner genom att säga nej till samkönade äktenskap, slå vakt om kärnfamiljen och genom att ställa upp för landets äldre, som tidigare varit en viktig fråga för just kristdemokraterna, men som nu mer eller mindre tappats bort i alliansregeringens kompromissande.

Statsvetarprofessorn, och valexperten, Sören Holmberg ser också i andanom ett parti i upplösning och ett parti som går i otakt med människors uppfattningar i moral- och familjefrågor liksom könsneutrala äktenskap. Då förlorar man i förtroende. Väljarna är inte dumma.

Han ses mest som en person som vill förskingra gemensamma tillgångar och som allmänt okunnig i de uppgifter han har att förvalta i regeringen. Allt medan Göran Hägglund tiger still. Maria Larsson har heller inte rosat den politiska marknaden. Nog för att det tycks en hel del om äldrevård och sjukvård, men föga händer.

Slagord och rubriker tenderar att ta över innehållet i kristdemokraternas politik, och partiet riskerar att bli ett sänke bland allianspartierna. Det finns föga som tyder på att en snabb vändning ska komma. Inte ens rikstinget lär bli en vändpunkt.

För Göran Hägglund och alliansen står hoppet till den stora framtida vändpunkten, då medborgarna äntligen förstår sitt bästa, det vill säga att de lyckliggjorts av högeralliansens jakt på sjukskrivna, en försämrade a-kassa och en fastighetsskatt som fortsätter att drabba alla dem som inte bor i miljonvillor.

Mer läsning

Annons