Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Juholt, vad tycker du om EU?

Annons

Håkan Juholt, Du har ett ansvar att förklara vad som sker i EU. Den politik som nu extremhögern driver inom EU är i huvudsak riktad mot "ditt folk" (arbetare, löntagare, ungdomar, pensionärer etc). Det är väl inte så att Du samtycker till denna politik? Då är det inte många av oss riktiga socialdemokrater som kan tänkas stödja dig vid nästa val. Den politik som EU nu driver kommer inte att lyfta de nu drabbade länderna i unionen. Det är de vanliga människorna som får betala för den totalt felkonstruerade stabilitetspakten eller konvergenskraven etc. Denna politik skapar inte jämlikhet, välstånd och social sammanhållning som Du påstod du ville bli banerförare för i ditt första tal efter att Du blivit vald till ordförande. Du måste våga tala om att ett gemensamt valutasystem är dömt att misslyckas. Du måste våga gå i bräschen för att förklara att Grekland, Portugal, Irland etc inte kommer att kunna resa sig med en skuldbörda som blir allt större. Du måste visa att när de vanliga människornas ekonomi underminerats så finns det inte heller någon köpkraft som kan lyfta företag. Du gjorde dig till tolk för barnfattigdomen. Men samtidigt sviker Du alla de ungdomar i de nämnda länderna om Du tiger om den politik som extremhögern nu för. Får det fortsätta så här blir de en förlorad generation. Inte heller kan den situation dessa länder hamnat och ännu mer hamnar i generera några skatter till staten. Vi socialdemokrater måste få veta om Du stöder Borgs cyniska politik mot de nämnda länderna.
Det vi nu ser av din politik är att den skiljer sig mycket lite från Alliansens. I stället för att föra en traditionell utrikespolitik har Du i stort sett anammat deras politik. Har Du helt och hållet köpt alla dumheter globaliseringsivrarna försöker tuta i oss. Var har Palmes diplomati tagit vägen, som är den enda hållbara i det långa loppet? En allians - och neutralitetspolitik är lika riktig i dag som den varit tidigare. Varje nytt militärt engagemang tillsammans med Nato och de stora EU - staterna riskerar att föra in Sverige i en oändlig massa nya konflikter.
Våga gå tillbaka till rötterna både vad gäller den ekonomiska-, sysselsättnings- som utrikespolitiken. Det Du nu håller på med skapar inget förtroende. Du bara stärker lögnen om att Alliansens politik är den rätta. Låt inte ditt tal om att Du står för Social Demokrati endast bli munväder utan våga forma en reell sådan. Börja med att våga ta strid med högern. Den är på väg att sänka Europa. Deras mål har inte ändrats de senaste hundra åren nämligen segregation, ett tudelat samhälle, ojämlikhet, fattigdom för arbetarna, privilegier för överklassen.

Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons