Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hakkors insmuget i tavla på Konsthallen

Konstnären Gregor Löjdström smög in ett hakkors i en satir över Gästrik Konst i sin högaktuella utställning på Sandvikens konsthall. Tilltaget har väckt reaktioner.

– Osmakligt, tycker Jan Lövqvist, grundare och en av initiativtagarna till konstrundan.

I lördags inleddes Gregor Löjdströms nya utställning på Konsthallen i Sandviken. Ett av konstverken, ”Halvesoteriskt sällskaps lilla påskpynt och utveckling (?) av de 5 sinnena (?)”, är en satir över företeelsen Gästrik Konst. Insmuget i tavlan, som en sprickbildning i marken intill en kö av besökare som klivit av några bussar, finns ett hakkors vilket har väckt reaktioner.

Associationer till nazisterna

En som har sett tavlan tycker att den ger associationer till nazisternas tåg till koncentrationslägren. Jan Lövqvist kallar tilltaget för osmakligt. Han anser att sammanhanget är helt felaktigt och att Gregor Löjdström har gått för långt.

– Det är en väldigt stark symbol för död, elände, förtryck och översitteri. Jag tycker inte att man ska leka med den här typen av symboler, det är alldeles för allvarligt för det, förklarar han.

Jan Lövqvist säger att han visst tycker att konst ska diskuteras och debatteras. Men han kallar det ändå för ett ofog att smyga in ett nazistkors i en tavla med tanke på allt som den symboliserar.

– Man måste förstå vad man gör om man är en vuxen människa i vårt samhälle.

Gregor Löjdström ser dock inga problem med att hans tavla innehåller symbolen.

– Jag såg själv att det blev ett tydligt hakkors när jag målade en sprickbildning i isen och valde att behålla det, säger han.

Symbol för fascisism

Hakkorset ska symbolisera de fascistoida tendenser som Gregor Löjdström anser finns i samhället. Att tvingas svara på frågor om det i Arbetarbladet tycker han också tenderar till att vara fascism och det berättigar symbolen.

– Jag är ingen offentlig person och ska egentligen inte behöva svara på något, säger han.

Hur ska man tolka att det finns ett hakkors i en tavla om Gästrik Konst?

– Jag tycker att man ska kunna tolka och läsa bilder själv. Där slutar jag svara på frågor, säger Gregor Löjdström innan han lägger på telefonen.