Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hakkors på hemsida - döms för hets mot folkgrupp

Henrik Fjäll som tidigare varit ansvarig utgivare för det Gävlebaserade nazistiska skivbolaget Sniper Records har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Det nazistiska skivbolaget Sniper Records har sitt säte i Gävle och redan 2007 dömdes en då 25-årig man för hets mot folkgrupp efter att ha sålt tröjor med hakkors från skivbolagets hemsida.

I maj startade också rättegången mot 34-åriga Henrik Fjäll som erkänt han varit ansvarig utgivare för hemsidan under januari 2014 när det var möjligt ladda ner flera låtar med grovt rasistiska texter. Det har också funnit albumomslag med hakkors samt antisemitiska budskap på hemsidan.

Åklagare Fredrik Ingblad menade under rättegången att låttexterna var så pass allvarliga att de var på gränsen till hot.

Försvaret menade dock att Henrik Fjäll haft begränsade möjligheter att ändra på sajten samt att det funnits en varningstext som uppmanat personer att lämna sidan om de är ”lättstötta”.

Gävle tingsrätt gör dock bedömningen att varningstexten saknar betydelse i sammanhanget. De skriver också att flera symboler på sidan har anknytning till tredje riket, rasöverlägsenhet och rashat som leder till både förföljelse och utrotning av människor med judisk bakgrund.

Tingsrätten gör därmed bedömningen att Henrik Fjäll gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp och han döms till villkorlig dom och dagsböter.

LÄS OCKSÅ:

Nazistiska Sniper Reords i rätten

Ansvarig för nazimusik

Rasistiska låtar kan vara brott

JK åtalar Sniper Records