Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälerimisstänkt hade svårt att minnas fortkörningarna

I går konfronterades den hälerimisstänkte 37-åringen från Gävle med de beslagtagna filmerna där han kör lyxbilar i upp till 310 kilometer i timmen. Han medgav att han kört fort ibland, men erkände inte grov vårdslöshet i trafik.
– Många av filmerna kan lika gärna vara tagna i Tyskland, eller på en motorbana, hävdade han.

Som tidigare under den flera dagar långa rättegången skar det sig några gånger rejält mellan 37-åringen och åklagaren Christer Sammens. Åklagaren retade upp sig på att 37-åringen sa att han inte visste var en enda av de 14 filmerna var tagna.

– Jag har ingen aning, var standardsvaret från 37-åringen.

– Du minns ju en massa andra detaljer om filmerna. Jag tror att du sitter och ljuger, kontrade Sammens.

37-åringen och hans advokat Bengt-Olov Horn hade flera försvarslinjer när det gäller fortkörningarna. För det första går det ofta inte se var filmerna är tagna. Är de tagna utomlands kan 37-åringen inte dömas. För det andra går det inte att veta när filmerna togs. Och för det tredje, i de fall där det går att bevisa att filmerna är nyligen tagna i Sverige, bör fortkörningarna ändå inte betraktas som grova trafikbrott.

Polisen är säker på att några av filmerna är tagna på riksväg 76 söder om Gävle. Man har filmat samma vägsträcka och jämfört vägskyltar och byggnader. På en annan av 37-åringens filmer syns det på vägskyltarna att den är tagen på motorvägen mellan Stockholm och Nacka. På många av de svåridentifierade filmerna syns något vid vägkanten som polisen hävdar är svenska viltstängsel.

– Viltstängsel finns det runt motorbanor också, hävdade 37-åringen.

På en film kör 37-åringen i en hastighet mellan 200 och 300 km i timmen med en toppluva neddragen över ögonen, samtidigt som han spexar och skrattar åt kameran.

– Men jag körde säkert ändå. Man ser bra mellan maskorna i mössan och dessutom hjälpte min kompis till att hålla i ratten, försvarade sig 37-åringen.

Filmerna hittades av polisen i 37-åringens dator sedan han gripits misstänkt för flera hälerier och grova bokföringsbrott. Han misstänks ha sålt bland annat lyxbilar och båtar via internet för många miljoner kronor. Enligt åtalet har hans kriminalitet gett honom och hans familj en levnadsstandard långt över de lagliga inkomsterna.

Rättegången fortsätter nästa vecka.