Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll förkylningen på avstånd

Dela, pressa och njut. Att göra egen juice är enkelt och inte särskilt tidskrävande. Vi har testat åtta elektriska citruspressar och hittat den som gör jobbet bäst och tystast.

Att pressa själv är godare och mer naturligt än att köpa färdigförpackat. I testet har vi fokuserat på elektriska modeller som är praktiska när man pressar ofta och mycket. Nackdelen i jämförelse med enkla, manuella pressar är att priset normalt sett är högre. Dessutom låter de elektriska varianterna mer. Om du investerar i en lätthanterlig och tystgående modell är det större chans att den används regelbundet. Flera av citruspressarna uppfyller dessa kriterier men Philips HR2752 övertygar mest, mycket tack vare den extremt tysta motorn som överglänser den hos de andra modellerna. Ett vettigt budgetval är Coline från Clas Ohlson som till designen påminner om Philips press. Ljudnivån är högre, men i gengäld kostar den omkring hälften så mycket som testvinnaren.


Ingen apparat är ljudlös, men tänk på att hög effekt inte är det samma som högt arbetsljud och tvärtom. Effekten kan däremot ge en fingervisning om hur snabbt citruspressen arbetar. Modellerna med lägst effekttal, Bosch och Fasett, är också de som tar längst tid på sig. Bosch ger dock ett betydligt bättre kvalitetsintryck. Se också över hällpipens utformning samt sladdlängden och sladdförvaringen. Längst sladd har Krups ZX7000. Den har dessutom en hävarm som är effektiv när stora mängder ska pressas. Det går också att pressa manuellt för de som önskar.


Tillbehören är genomgående lätta att rengöra förutsatt att man gör det innan juiceresterna hunnit torka in. Mängden juice som utvinns håller sig på en jämbördig nivå mellan citruspressarna och alla utom Bosch MCP3500 är konstruerade för att pressa juicen direkt ner i glaset. Vissa av modellerna har en extra presskon för små frukter, men den stora presskonen fungerar lika bra även till mindre frukter som exempelvis lime och citron.