Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häll handsprit i fickpluntan

Smittsäsongen närmar sig med förkylningar, vinterkräksjuka och influensa. Rena händer är ett verkningsfullt vapen mot bakterier och virus.
– En fickplunta med handsprit är en jättebra idé, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Annons

Man spritar av händerna när man varit på platser med många människor, till exempel offentliga toaletter eller på bussen.
Att stanna hemma när man är sjuk är det enda rimliga, menar hon:
– Man proppar sig inte full med Alvedon och går till det där viktiga mötet där det sitter tolv personer, som sedan alla ska bli sjuka.

Om man inte är så sjuk att man måste vara hemma håller man sig borta från folk så gott det går, och är noggrann med att hosta och nysa i armbågen, betonar Annika Linde:
– Det är via förorenade fingrar som de flesta luftvägsinfektioner sprids.

Nu är det hög tid att vaccinera sig mot influensan. Äldre och redan sköra är en självklar målgrupp, men även andra, säger hon.
– Även om man bara är 65 år och frisk blir man mycket sjukare i influensa än när man var 20. Dessutom tar det mycket längre tid att återhämta sig.

Så länge man är ung och frisk är det bra att ha varit utsatt för några influensor, men man ska också utgå från sin egen situation, menar Annika Linde:
– Man kanske ska gifta sig på nyårsafton. Eller man är en uttröttad småbarnsmamma som vet att alla barnen kommer att bli sjuka.

Mer läsning

Annons