Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där, Barbro ”Babben” Larsson...

/

...som 1989 startade en standup-klubb i Gävle.

Annons

– Jag hade kommit till Gävle för att spela i Folkteaterns uppsättning ”Den stora vreden” 1987. Sedan stannade jag kvar. Jag hade hunnit få vänner och pojkvän och tyckte att jag hade ett bra slagläge från Gävle. Nära till Stockholm, bra kommunikationer men ändå det lilla samhällets fördelar med lite trafik och låg brottslighet. Fast det där sista var ju inte sant. Gävle kallades för lilla Chicago när jag bodde där. Det var också ett bra uteliv.

– På Norra Skeppargatan, mitt inne i stan.

– ”Den stora vreden” var egentligen det sista skådespelarjobbet jag gjorde. Jag var ganska less på det. Så när Bertil Goldberg, grundaren av SUCK, stand-up-comedy-klubben, ringde för att fråga om jag var intresserad sa jag ja direkt. Den första stand-upen jag gjorde var i Umeå på vintern 1988. Det gick väl sådär men jag tänkte att det här är något för mig. Jag varvade stämpling med olika stand-up jobb.

– Ja, det var på Café Artist. En gång i veckan tog jag dit mina komikerkollegor. Jag var konferencier.

– Till våren 1990, då träffade jag min blivande man, en 08, alltså en stockholmare.

– Sammanhållningen och kamratskapen på teatern. Vi jobbade väldigt hårt. Och att det i Gävle fanns en fikakultur och ”vi går på Hjälmen-kultur” (Hjälmen var en Gävlekrog, reds anm). Jag tyckte också att det var en stad där väldigt många satsade på att vara moderiktiga och ha det senaste i klädväg.

– Det var för ett drygt år sedan. Jag uppträdde på Konserthuset. Jag tycker att man har piffat upp stan, centralstation till exempel. Det var mer grått och tråkigt när jag bodde i Gävle. Och jag har sett att Blå grottan har slagit igen. Det var ett riktigt kultställe. Dit gick vi en del faktiskt.

–I höst blir det tv-inspelningar, bland annat Bingolotto. Jag ska även spela storbandsjazz i Kungsan och uppträda på Stockholms internationella humorfestival.

Annons