Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Catrin Edelbro...

...från Hofors som tar sin doktorsexamen vid Luleå universitet i dag.

Annons

– Nervöst, men jag ser också fram emot att det ska vara över. Det har varit mycket arbete under lång tid.

– Inräknat att jag har varit barnledig har jag forskat i ungefär sex år.

– Jag har undersökt när berget går sönder. För att kunna fastställa det har jag kollat på elva konkreta fall. En av platserna jag har besökt är Garpenberg som ligger i Hedemoratrakten. Där har jag studerat hur berget beter sig när man bryter ämnen ur det och när och hur det går sönder?

– För mig har det varit en fantastisk möjlighet att få fördjupa mig i ett ämne som jag tycker är kul. Det har varit ett bra sätt att lära sig mer, men att ändå vara anställd och ha en lön.

– Jag kommer att fortsätta arbeta inom Luleå tekniska universitet. 50 procent som lärare i bergmekanik och 50 procent som ansvarig för rekrytering av studenter. Och så kommer det att bli en del forskning även framöver.

– Det är förmånligt att bo här uppe i mitt yrke eftersom det finns så mycket gruvindustri häromkring, men redan i nästa vecka ska jag ner och hälsa på släkten.