Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Catrin Edelbro...

...från Hofors som tar sin doktorsexamen vid Luleå universitet i dag.

– Nervöst, men jag ser också fram emot att det ska vara över. Det har varit mycket arbete under lång tid.

– Inräknat att jag har varit barnledig har jag forskat i ungefär sex år.

– Jag har undersökt när berget går sönder. För att kunna fastställa det har jag kollat på elva konkreta fall. En av platserna jag har besökt är Garpenberg som ligger i Hedemoratrakten. Där har jag studerat hur berget beter sig när man bryter ämnen ur det och när och hur det går sönder?

– För mig har det varit en fantastisk möjlighet att få fördjupa mig i ett ämne som jag tycker är kul. Det har varit ett bra sätt att lära sig mer, men att ändå vara anställd och ha en lön.

– Jag kommer att fortsätta arbeta inom Luleå tekniska universitet. 50 procent som lärare i bergmekanik och 50 procent som ansvarig för rekrytering av studenter. Och så kommer det att bli en del forskning även framöver.

– Det är förmånligt att bo här uppe i mitt yrke eftersom det finns så mycket gruvindustri häromkring, men redan i nästa vecka ska jag ner och hälsa på släkten.