Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där: Varför röstade du nej?

...Sven Bergström, c, från Hälsingland som var ensam borgerlig riksdagsledamot som röstade nej när riksdagen godkände EU:s Lissabonfördrag.

– Jag har inte fått något mandat från mina väljare i Gävleborg att föra över mer makt från riksdagen till EU. Det var det som till slut vägde över.

– Jag är inte emot EU-samarbetet i sig men jag vill ha ett vassare och smalare EU som koncentrerar sig på de viktiga gemensamma frågorna, inte ett bredare och klåfingrigare EU.

– Avstår man så räknas inte den rösten alls. Sen måste man stå upp för det som man tycker är rätt. Men sedan trodde jag inte att mitt nej skulle hota majoriteten för förslaget så det gjorde det naturligtvis lättare.

– Gruppledningen blev förskräckt och det blev en del svordomar och ilska och jag fick höra att jag inte var schysst.

– Men reaktionerna från partikamrater och andra i Gävleborg har varit översvallande positiva, jag har faktiskt inte fått en enda negativ kommentar. Så jag känner att jag har ett starkt stöd från många.

– Generellt brukar ju sådant här belönas med att man inte blir tillfrågad så ofta och inte får olika uppdrag. Men jag eftersträvar heller inget sådant, jag är nöjd med de uppdrag jag har.